Точно преди един месец в ефира на bTV стана ясно, че Институтът за пътна безопасност започва 24-часов мониторинг на българските пътища заради зачестилите катастрофи.

Богдан Милчев разкри в студиото на „120 минути” първите резултати от изследването.

„Истината е, че държавните институции бездействат. При всяко изследване, което прави Институтът след някоя тежка катастрофа, се установяват дефицити на пътната безопасност”, заяви Милчев.

Експертът даде пример с проверката на пешеходните пътеки от страна на прокуратурата, чиито резултати още не са известни. Повод за тези проверки беше смъртта на две жени на пешеходна пътека във Варна през юни.

Снимка: btvnovinite.bg

Друг случай е положението с пътя в Кресна, където не се поставят делиминатори между двете платна, които биха намалили произшествията с неприятен край при неправилно изпреварване.

Снимка: btvnovinite.bg

„България губи повече от 2 милиарда на година заради ПТП-та”, разкри експертът.

„Страните с най-развита демокрация имат най-малко жертви при ПТП. Вижда се от сравнението с Дания и Швеция. Ние, гражданите, трябва да се грижим сами за своя живот”, убеден е Милчев.

Снимка: btvnovinite.bg

„Недоволните от пътната система са нашата армия от доброволци и тя е огромна. Всеки ден при мен идват хора, които искат да промени транспортната система”, заяви експертът.

„Институтът за пътна безопасност ще вземе участие в местните избори, за да вземем управлението на нашия живот в наши ръце”, разкри експертът, но отказа да разкрие подробности, като само отбеляза, че няма да има техни кандидати за кметове.