Бизнесът в Албания е вдигнал ръце от корумпирани чиновници. Най-много страдат от това по-малките фирми, който нямат пари да си плащат рушветите. 

Хайредин Фратари е един от най-преуспелите строителни предприемачи в Албания, но се тревожи за бъдещето на своя бизнес. Заради корупцията.

Обичайна гледка в днешна Тирана са многобройните строителни площадки. Този бум обаче има и сенчеста страна. За да получиш правото да строиш в албанската столица, почти винаги е нужно да дадеш подкуп.

Покривът на сградата, която виждате във видеото, по думите на Фратари, е бил построен без обичайния подкуп, което в Албания е изключителна рядкост.  През 2006 името на Фратари се прочу и извън строителния бранш. На всеослушание той обвини градските власти на Тирана, че са му искали подкуп.

„Нужно ми бе строително разрешение за един парцел с многоетажна сграда – проектът беше добър. Изведнъж се появи човек, който взе да ми иска пари”, разказва Хайредин Фратари.

„Аз му казах: „Ще ти дам един милион евро, но нека първо да взема разрешението за строежа, защото знам, че дам ли първо парите, няма да видя никакво разрешение. Той обаче каза, че искат парите предварително", продължава разказа си строителният предприемач.

До 90% от печалбите от строежи в Албания потъват в джобовете на хора от администрацията. Но от това губят не само големите индустриални предприятия.

Алберто Насто е загрижен за съдбата на малките предприемачи, затова се е ангажирал със защитата на техните интереси в съюз. Близо 90 000 подобни фирми фалираха през последните години.

Президентът на Съюза на дребните предприемачи казва, че повечето малки фирми не могат да си позволят даването на подкупи. Нито пък има кой да ги защити от наглите искания.


 
„На пръстите на едната ръка могат де се преброят случаите, в които корумпирани контрольори бяха наказани. Затова и хич не ги е страх да ни искат пари. Никой не ги наказва, нито пък ги праща в затвора, затова че съвсем официално си искат подкупи. Няма нищо по-лошо от това да им предадеш печалбата си от цял месец усилена работа", разказва Несто.

В Министерството на правосъдието отказват да поемат каквато и да е отговорност. Министърът твърди, че нейната съдебна реформа, която е условие за бъдещо членство в ЕС, вече давала резултати в борбата срещу корупцията.

„Корупцията е проблем не само за Албания. Това е предизвикателство и в страните от ЕС. Ние постигнахме известен напредък, макар и недостатъчен  - защото корупцията не е нещо, което можеш лесно да изкорениш.", заявява правосъдният министър Етилда Гьонай.

Когато говорят за корупцията в тяхната страна обаче, повечето албанци далеч не са така примирени.

„Днешните ни политици никога няма да вкарат Албания в ЕС. А направят ли го, ще стане същото като в Хърватия, където след приемането на страната в ЕС министър-председателят влезе в затвора. А тук в Албания – цялата ни политическа класа от 1992 година  до днес заслужава да иде зад решетките.", убеден е строителният предприемач Хайредин Фратари.

Докато подкупите продължават да си текат без никакви последствия, шансовете на Албания  за членство в ЕС са повече от незначителни.