„Четвърти мандат на ББ няма да се случи, ако не се договори с БСП. Бойко Борисов заговори за широка коалиция”, заяви съпредседателят на „Демократична България“ Атанас Атанасов пред Мария Цънцарова в „120 минути“.

Според него обществото иска промяна и това се вижда в социологическите проучвания от лятото, по време на протестите, когато 70% от българите са заявили това.

„Има вариант да бъде създадено мнозинство и правителство, което да отмести „борисовата държава“ и това може да стане чрез механизъм, по който ние, „Демократична България“, получим мандат за създаване на правителство. Това е твърде възможно, защото първата и втората политическа сила няма да имат мнозинство според социологическите проучвания“, смята Атанасов.

„Ще преговаряме с всички, които са готови да подкрепят нашата програма, без ГЕРБ и ДПС, защото те представляват силите, които искаме да отместим от държавното управление. С БСП ще преговаряме, ако подкрепят нашата програма, но искам да съм ясен, че няма да  подкрепим политическо правителство на БСП“, каза съпредседателят на „Демократична България“.

Снимка: btvnovinite.bg

„Разчитаме основно на извънпарламентарната опозиция“, заяви Атанасов и отбеляза, че освен с формацията на Слави Трифонов, няма проблем да се преговаря за подкрепа с Цветан Цветанов, ако влезе в парламента, „защото той има познания за  модел на управлението, срещу което се борим“.

Основните цели на „Демократична България“ са съдебната реформа и възстановяването на парламентарната република, каза Атанасов.

Снимка: btvnovinite.bg

„Първата власт днес е неглижирана. Ние искаме да възстановим авторитета на българския парламент. Цвета Караянчева ръководи институция, която е със 7% подкрепа, както показват социологическите проучвания. Учудих се от нейната арогантност спрямо президента Радев, който има по-голяма подкрепа от нея сред българските граждани“, заяви съпредседателят на „Демократична България“.

„Искаме реформа в прокуратурата и премахване на настоящия главен прокурор. Почти сме готови с управленска програма и ще я обявим скоро“, каза съпредседателят на „Демократична България“.

Според Атанасов датата 4 април, на която ще се проведат парламентарните избори, няма значение, но управляващите се опитват да потиснат избирателната активност чрез отказа си да въведат гласуването по пощата, за което от неговата политическа сила са направили предложение преди 2 години.

„Демократична България“ все още не е обявила своята програма, но ще го направи в близките дни, заяви Атанасов, който не успя да даде конкретни отговори по въпроси като каква ще бъде минималната заплата, отбелязвайки, че има специалисти по тези въпроси.

По неговите думи е важно да се стимулира малкият и средният бизнес чрез „протекционизъм“ и „по-малко държавна намеса“.

По повод твърденията на Христо Иванов, че Виолета Сечкова е направила снимките в спалнята на премиера и  затова е посочена за почетен консул на Южна Корея в Пловдив, Атанасов заяви, че „Христо не хвърля камъни по безплодни дървета, но трябва да питате него какво има предвид“.

„Важно е съдържанието на снимките, не кой ги е правил. Защо Борисов, откакто излязоха тези записи, се скри от медиите, не разговаря, не дава никакви отговори. Това са важни въпроси. Тези данни показват тежка злоупотреба с власт и корупционни схеми", заяви Атанасов.

Снимка: btvnovinite.bg

Борисов е казал пред германски вестник, че знае коя е жената, но не разкрива нейната самоличност, каза съпредседателят на „Демократична България“.

Що се отнася до самия него, Атанасов заяви, че не иска правителствен пост, а да работи в парламента, за да възстанови Народното събрание като институция.