От доста време има напрежение по много теми в коалицията, но не очаквах „да хвърлят държавата под автобуса“, така вицепремиерът Асен Василев коментира решението на лидера на ИТН Слави Трифонов да изтегли министрите на партията от кабинета.

„В момента имаме актуализация на бюджета, където са антикризисните мерки и увеличението на пенсиите за пенсионерите. Трябва да бъдат приети мерките, за да може постоянно да се запазят по ниски цените на електроенергията за бизнеса, КПКОНПИ да започне да заработи, а от сега до края на годината имаме 22 закона, които трябва да бъдат приети, за да можем да получим втория транш от средствата по Плана за възстановяване“, обясни вицепремиерът.

По думите на Асен Василев проблемът с ИТН идвал  от политическото ръководство.

„В законодателната дейност почти всичко ставаше много трудно и доколкото знам и колегите в парламента имаха доста проблеми“, посочи Асен Василев.

„Няма да искаме вот на доверие. Мисля, че хората от ИТН трябва да преценят на кой искат да бъдат лоялни – дали на държавата или на един лидер, който е откъснат от действителността“, каза още вицепремиерът.

Той описа отношенията със Слави Трифонов като „несъществуващи в момента“.  „Може би седмица преди за втори път да кандидатират господин Каримански за БНБ, от тогава връзката прекъсна“, каза Асен Василев.

Според него само „Има такъв народа“ са подкрепили кандидатурата на Каримански за гуверньор на БНБ.

„За нас господин Каримански беше неприемлив за гуверньор на БНБ - това беше позиция и на ДБ, и на БСП и отговорът който дойде от ИТН, беше че ние смятаме, че Каримански е перфектен за тази позиция и ще го прокараме като гуверньор“, заяви още министърът на финансите.

Не са водени разговори министрите от ИТН да останат в правителството, посочи още Асен Василев. „Аз лично във формат, в който се събере мнозинство за ново правителство, бих поканил някое от тях да работим заедно, защото смятам, че са добри професионални“, каза той.

Като примери той посочи министърът на спорта в оставка Радостин Василев и министърът на енергетиката Александър Николов.

Номинации за нови министри ще има, когато видим, че има мнозинство за ново правителство, заяви Асен Василев.

„Това, което ние предлагаме като идеи за подкрепа на правителството, са две много прости неща. България да стане абсолютно пълноправен член на Европа и борбата срещу корупцията да бъде доведена до край“, обясни вицепремиерът.

По темата за Република Северна Македония Василев каза, че докато не се изпълнят всички условия от българския парламент, няма как България да вдигне ветото. Проблемът не е между България и РСМ, а между ЕС и РСМ, категоричен е Василев. Когато ЕС припознае българската позиция и тя стане европейско предложение към РСМ, тогава можем да започнем истински разговори, заяви той. Иначе не може да мръднем и един милиметър, допълни вицепремиерът.