Проф. Анри Кулев е артист с много лица. Той е художник, аниматор, карикатурист, режисьор, но преди всичко е мъдрец. Роден е в Шумен през 1949 година и след две седмици ще празнува своя 70-и рожден ден, но не се е отдал на равносметки.

„Част от играта е да нямаш равносметка. В момента, в който тръгнеш с равносметките, си загубен”, смята Анри Кулев, според когото от житейска гледна точка един такъв процес на оценка е край.

„Не обръщам внимание на годините. Не се вълнувам от тях. Ще се вълнувам, когато започнат болестите”, споделя с шеговит тон артистът.

Все пак признава, че от дистанция на времето вижда „отчайващо много труд”, когато погледне назад. Рисуването е част от живота му, работи непрекъснато, а не в определено време.

„Съпругата ми Светла е онзи иронизатор, който ми казва да не се вземам на сериозно”, разкри Анри Кулев.

„55 години рисувам с този молив и лист. В началото една рисунка ми отнемаше една седмица, а сега мога да ги вкарам в рамките на един ден”, разказва известният художник и карикатурист, който отбелязва, че според него „освен официалната страна, рисунката трябва да има политически оттенък”.

„В България единственото изкуство, което върви и се финансира, е политиката. Тя остана върхът на айсберга, всичко се потопи около нея. Парите глобално минават през политиката и всичко се оказва подчинено на този връх”, смята Анри Кулев.

Преди рождения ден на артиста ще излезе сборник с над 300 от неговите еротични рисунки „Ориентсекспрес”.

Предстои и премиерата на новия му филм „Има една война”. Лентата е по сценарий на наскоро напусналия ни Влади Киров и разказва историята на една млада жена, която търси своя съпруг на фронта по време на Сръбско-българската война.

В „Има една война” главната роля се изпълнява от Луиза Григорова, а в актьорския състав са и Иван Бърнев, Филип Аврамов и Самюел Финци. Във филма участват и много чуждестранни актьори, сред които и звездата Бен Крос.

Вижте цялото интервю с Анри Кулев във видеото!