Актьорът Пламен Манасиев е от род, изключително свързан с християнството. Прадядо му Манасий Поптодоров е виден учител и църковен музикант. "Да си върнем доброто и да си спомним човещината, защото нищо не пречи човек да бъде добър!" - е великденско пожелание на актьора.  

За работата на дядо си той говори с изключителна топлина. Той учи в гръцко килийно училище с преподаватели от Германия. След това започва да преподава в Цариград, а по покана на Светия синод се завръща като преподавател в Самоковското богословско училище (от 1903 г. преместено в столицата и развито в Софийска духовна семинария). 

Актьорът е запазил издание на Библията от 1924 е издадена, в което дядо му си е водил записки.

"Той е достолепен човек, който събира в много от сборниците си творби на автори, писали преди него и ги обработва. За него музиката е нещо невероятно. Преподавателскта му дейност до голяма степен е свързана с православното пеене.“

По трудове на Манасий Поптодоров много хора от православния свят учат църковно пеене. За него то е било "утеха за душата и молитва, облечена в музика".

"Успяхме да съберем голяма част от неговите творби, дори има някои преиздадени. Което е знак от съдбата, че той наистина е направил много. Родът преди него е от духовни лица и свещеници, но след прадядо Манасий професиите при нас се взривяват в много посоки – има учители, прависти, икономи..." - разказва още актьорът.

Самият той избира актьорската професия, след като още като ученик театралната искра се запалва в душата му. 

„Бяхме впечателни от постановка на Детска театрална формация в Бургас. Нашата директора ни насочи към театрален състав. В НАТФИЗ ме приеха от втория път. Бях се отказал за известно време, защото мислех, че това е непостижима цел. Но кандидатствах и вторият път бях приет и кукли, и актьорско майстство и се започна.“ - разказва за избора си той.

В началото на кариерата си играе в "Ноев ковчег" по Радичков. Следват роли в сериалите "Стъклен дом" и "Под прикритие". 

„Кастингът на "Под прикритие" беше много добър – всеки си беше на мястото. Образите се развиваха в процеса на снимките." - споделя повече за ролята си на полицай в продукцията. 

Пламен Манасиев озвучава и световноизвестния готвач Джейми Оливър в неговите кулинарни поредици. 

"Той готви изключително вкусно и има над 400 часа телевизионно време. Аз трябваше да озвуча всичко това през годините. В един момент ми дойде до гуша от готвене и рецепти! Обичам да го гледам, но озвучванетео не може да ме накара да готвя, това не ми е стихията.“ - признава той.

Истинска стихия обаче е усещането му за България.

"За мен България е чест, достойство, паметник, красота и любов. И нищо от тези неща не е за продан!"