Адвокат Анна Попова, която в момента се лекува от коронавирусна инфекция, поиска да разкаже своята история в "120 минути".

- Здравейте, адвокат Попова, как сте?

- Здравейте, била съм и по-добре, благодаря. Надявам се да се възстановя скоро.

- От колко време сте с COVID?

- От 14 октомври е положителният ми тест, като симптомите настъпиха на 13 октомври вечерта.

- Какво почувствахте?

- Рязка отпадналост, умора, болки в очите, ставите и болки в трахеята. Имах чувството, че издишам горещ въздух. На следващия ден сутринта си проверих резултатите онлайн и видях, че тестът е позитивен. Респективно ми се обадиха от лабораторията, за да ме уведомят, че съм позитивна на COVID-19 с инструкция да не излизам от дома и че ще ме потърсят от РЗИ. Респективно ми казаха да върна 5-7 дни назад от момента на теста за местата, които съм посещавала и хората, с които съм контактувала и да ги предупредя за това, че сме били контактни. 

- Къде мислите, че сте се заразили?

- Хипотетично, навсякъде бих могла да се заразя, тъй като това е невидим враг и той е реално погледнато навсякъде, но в общи линии по-скоро на затворени места. Аз съм адвокат, посещавам съдебна зала редовно.

- Кое е било последното съдебно заседание, на което вие сте присъствали като адвокат?

- Последното съдебно заседание със събиране на много хора беше на 7 октомври в Специализирания съд по делото на моя подзащитен г-н Миню Стайков, по което е подсъдим с още три подсъдими лица и служители от Държавен Фонд „Земеделие”. 

-  Колко души бяхте в залата?

-  Прокуратурата изброи 70 човека в зала, в която не се отварят прозорците и съответно окачестви ситуацията като абсурдна.

- Колко от тези 70 души бяха с маски, адвокат Попова? 

-  Предвид, че в съда се допускат лица единствено и само с маски, би трябвало всички да са влезли в съда с маска. Но вече доколко вътре в залата всеки е с маска е отделен въпрос. Аз лично моята маска си я бях свалила в един момент при започване на заседанието и имам обяснение защо. 

- Защо? Точно това щях да ви попитам, защото гледайки кадрите, аз ви виждам, че сте без маска. 

- Да, действително, първите минути бях с маска, след това свалих маската и ще ви кажа защо. Защото пледирах отпред около 30-40 минути, може и повече даже. Все пак, когато човек говори пред микрофони, в зала, препълнена с хора, аз трябва да бъда ясна и изразителна, за да може да се записва текстът, който изказвам в протокола. Също така, продължителното носене на маска ме задушава и с оглед това, че просто трябваше да бъда адекватна към настоящия момент, трябваше да сваля маската си. 

- За да разберете дали всъщност сте се заразили там, трябва да имате отговор на въпроса – има ли други болни, които да са присъствали на това съдебно заседание? 

- Да, имаме отговор и отговорът е – да. 

-  Колко?

- По мои данни – един. Колега, който беше до мен, мисля, че беше 12-ти, 13-ти или 14 октомври сподели, че не се чувства добре и вече на следващия ден, 14-ти, сподели, че е позитивен. След като получи положителния тест, веднага информирах съдебния състав и помолих, аз изпълних гражданския си дълг да бъдат информирани всички лица в залата за това, че има позитивни, както аз, така и колегата. И още повече да бъдат уведомени и да се тестват хората, при желание, разбира се. В случай че бъде изолиран трети случай от тази зала и още повече трябва да се вземе предвид и здравословното състояние на моя подзащитен, който беше в пряк контакт с мен. По мои данни, той все още няма извършен PCR тест. 

- Разбрах ви, добре. Желая ви бързо оздравяване. Благодаря, че разказахте това, защото е важно да знаем дали това е практика в съдебните зали в страната. Ние изпратихме писмо през седмицата до Специализирания наказателен съд с въпроси – защо е липсвал контрол, има ли прозорци въобще в залата. Отговорът, който получихме в петък – от съда отговориха, че вече е разпоредена проверка. Ще се проверява точният брой на хората в залата, както и местата, определени за журналистите.