За футболните фенове у нас 1994 г. е свещена. Тогава националният ни отбор стигна до историческото четвърто място на мондиала в САЩ. Героите си имаха имена - Христо, Борислав, Емил, Красимир, Трифон и другите от отбора. След седмица се навършват 5 години от смъртта на великия Трифон Иванов.

В студиото на "120 минути" гостуваха журналистите Кристиан Иванов и Добромир Добрев - автори на биографичната книга за легендата, озаглавена "Железния".

"Изключително трудно се пише такава книга. Това е една идея, която се зароди още преди години, за жалост след кончината на Трифон. Образът му е събирателен, шарен и пъстър - и като футболист, и като човек. Той има толкова богата визитка на терена. Любопитен човек е", сподели Добрев.

"Когато този човек те приеме за приятел - е за цял живот. Думи, които казват най-близките му хора. Тук, може би, е мястото да благодарим на всеки един от тях, че ни отделиха от времето си и ни пуснаха в най-личното си пространство - в спомените си за този човек, който е най-обичан. Боя се да не изпуснем някои от многобройните наши, вече приятели, които ни помогнаха за книгата. Голяма част от четвъртите в света го направиха. И Христо Стоичков се съгласи да даде интервю за книгата, и Красимир Балъков, Ивайло Йорданов, Радостин Кишишев, Георги Василев - първият му треньор в "Етър" и много други.", допълни Кристиан Иванов.

"Тази книга стана със съдействието и подкрепата на майката на Туньо - Маринка Павлова, която първо се съгласи да я напишем, второ ни прие многократно в дома си във Велико Търново. Извади семейните албуми най-чистосърдечно. Ние също се опитахме да работим по най-искрения начин и да представим Трифон такъв, какъвто беше", каза още съавторът Добрев.