В поредицата „На 180 градуса” тази неделя в „120 минути” Мария Цънцарова връща зрителите на bTV към специализираните акции с гръмки имена, които през 2010 г. бяха гордостта на МВР и вътрешния министър Цветан Цветанов в борбата срещу криминалния свят.

Показаните арести на хора от високите етажи на властта и фигури от ъндърграунда в крайна сметка приключиха с оправдателни присъди за тях и осъдителни за държавата ни.

Снимка: btvnovinite.bg
Държавата срещу организираната престъпност

През 2009 г. Бойко Борисов става министър-председател за първи път. Вицепремиер и министър на вътрешните работи е вторият човек в ГЕРБ Цветан Цветанов. Кабинетът обявява война на организираната престъпност. Повежда я Цветанов с поредица полицейски акции.

Снимка: btvnovinite.bg

Специализираните полицейски акции имат запомнящи се имена: „Килърите”, „Октопод”, „Наглите”, „Захарно петле”, „Медузите”, „Дупетата”. Част от тях са кръщавани на конкретни съдии –  „Р.А.Л.И.Ц.А”, „М.И.Л.Е.В.”.

Акция „Октопод”

Снимка: btvnovinite.bg

Дванайсет души, сред които и бившата барета и съветник в ДАНС Алексей Петров,  са задържани като организирана престъпна група на 10 февруари 2010 г. Операцията е кръстена „Октопод”.

За ръководител на групата е обявян А.  П., по прякор Трактора. Според обвинението той и групата му се занимавали с изнудвания, силово събиране на дългове и рекет, проституция, наркотици, източване на „Кремиковци”, търговия с влияние, пране на пари и укриване на доходи. 

Снимка: btvnovinite.bg

Петров определи акцията като „репресия”, започна словесна война между него и Цветан Цветанов.

Като част от групата на Алексей Петров са арестувани Пламен и Йордан Стоянови, обявени от вътрешния министър за братята Дамбовци.

Снимка: btvnovinite.bg

„Пет и половина сутринта беше, пет и половина, буквално съм по бельо. Стресиращо е , когато в апартамента ти влязат 50-100 човека с автомати и с маски на главите”, спомня си Пламен Стоянов, арестуван в акция „Октопод”.

Кадрите от показните арести, разпространени тогава от МВР, дават заявки за осъдителни присъди.

Снимка: btvnovinite.bg

Седем месеца по-късно обаче съдът се произнася, че доказателствата не са убедителни и че „Октопод”-ът не съществува.

„Театърът на абсурда „Октопод” свърши, сега започва циркът”, коментира тогава Алексей Петров.

Съдебните дела все пак продължават като обвиненията са преформулирани. Година по-късно посоченият за лидер на групата Алексей Петров вече е на свобода и се готви за политическа кариера.

Снимка: btvnovinite.bg

„По това дело работиха два-три етажа следователи и прокурори, и с наличната специализирана техника, не знам колко са били екипите, които следяха около мен  Не знам колко са разходите изобщо по тая загубена работа, кой ги е платил тези разходи, кой е взел заплати, ще ги връща ли и така. Както започна на 10 февруари 2010 г., така си умря в 2015 г., посочи Пламен Стоянов, арестуван в акция „Октопод”

През 2018 г. окончателно приключва процесът срещу всички задържани – с оправдателни присъди.

„Загубено време и пари – осем години!”, заяви Ина Лулчева, адвокат.

Арестите на Цонев, Сантиров и Попов

Снимка: btvnovinite.bg
На 1 април 2010 г. следват нова порция зрелищни арести. Акцията наблюдава Роман Василев – тогава е заместник градски прокурор на София.

„На Велики четвъртък – хубав ден преди разпети петък. Днес ще разпънем трима!”, коментира тогава Роман Василев.

Снимка: btvnovinite.bg

Според обвинението, бившият военен министър Николай Цонев искал да даде подкуп на следователя Петьо Петров, който го разследвал за престъпление по служба. Подкупът бил предаден от финансиста Тенчо Попов с посредничеството на съдия Петър Сантиров. Днес Николай Цонев е невинен гражданин, осъдил прокуратурата.

„Аз бях на преглед. Имам операция на носа и трябваше да ми бъдат извършени манипулации. Това беше първият или вторият  филм на „МВР Пикчърс”, както стана известно в обществото”, посочи Николай Цонев.

Снимка: btvnovinite.bg

Роман Василев вече е извън държавното обвинение. Работи като адвокат.

Зрелищно е и задържането на другия обвинен Тенчо Попов. На видеозапис от охранителните камери в помещението, където Попов е арестуван, се вижда как маскирани блъскат  входната врата заедно с жена от офиса, после разбиват главата на Попов. Следват още жестокости. Служителите на МВР настъпват ръцете му, без той да е оказал съпротива по време на задържането.

Снимка: btvnovinite.bg

„Когато арестуваш някой кое не е унизителното?! Ами тези, които са всички арестувани, тях как ги арестуват?! С бъклица и с дрян? Или с погача? Не говоря за унижения. Арестът е арест и се нарушават правата”, посочи Роман Василев.

След зрелищните арести – и по това дело всички са оправдани.

„Да, делото приключи с оправдателна присъда. Ако 100% са осъдителните присъди, щяхме да сме диктатура. Това е правото на съда – да каже кой е виновен и кой е невинен” заяви Роман Василев.

Снимка: btvnovinite.bg

„Първоначалните му обяснения бяха, че аз съм ги обиждал и провокирал, но след като излезе нецензурираното видео, той спря да говори на тази тема”, посочи Николай Цонев.

Това нецензурирано видео, за което Цонев говори, показва неговия отказ да изпълни нареждането на зам.-градският прокурор Роман Василев и да падне на колене.

Снимка: btvnovinite.bg

Изобщо не съм и мислил, че има камери, които снимат. Аз не съм давал разрешение да се публикуват тези неща”, заяви Роман Василев.

Снимка: btvnovinite.bg

Цонев, Сантиров и Попов са невинни според всички инстанции на българския съд. А в решението си съдиите наричат делото „емблематичен пример” за провокация към подкуп, инсценирана и проведена от следователя тогава Петьо Петров. 

Акция „Медузите”

Снимка: btvnovinite.bg

И още една мащабна полицейска операция се превръща в емблема на вътрешното министерство на Цветан Цветанов. Под кодовото име „Медузите” са арестувани тогавашният председател на общинския съвет във Варна Борислав Гуцанов и още трима души

„Конкретни лица, които са злоупотребили с парите на българския и европейски данъкоплатец”, коментира тогава Цветан Цветанов в качеството си на вътрешен министър

Снимка: btvnovinite.bg

„Да се влиза в тъмната част на денонощието, рано сутринта, с маски, с насочени автомати срещу деца, срещу съпруги!! Но пак ви казвам, това е лична драма!”, казва Гуцанов на 16.10. 2013 г. в предаването на bTV  „Лице в лице”.

България на подсъдимата скамейка

Снимка: btvnovinite.bg

И тази зрелищна акция приключва без осъдителни присъди. Производството срещу Гуцанов е прекратено заради липсата на доказателства от прокуратурата във Варна. Но личните драми като неговата обръщат на 180 градуса развоя на съдебните сблъсъци. От обвинител, държавата се превръща в подсъдима страна по редица дела в Европейския съд по правата на човека в Страсбург. Голямата част от делата срещу държавата печели адв. Михаил Екимджиев.

Снимка: btvnovinite.bg

„Това, което един министър на вътрешните работи или един по-темпераментен прокурор може да направи за няколко минути, после трябва да минат няколко години, за да се разбере всъщност кой е жертвата и кой е насилникът. Кой е истинският престъпник, кой нарушава конституцията. Без никаква нужда от такава показност и силоващина – да се нахлува буквално с взлом, с насочени оръжия в спални, където тези хора спят, където спят децата им и там някои от тях биват изкарвани на зимни температури, държани часове наред, легнали по бельо на земята и въртяни от добре обучените полицаи, за да изглеждат по-добре на кадрите на Специално докараните телевизионни екипи на „МВР Пикчърс”, които тогава снимаха. Даже са заснемани по няколко дубъла, за да бъде пълен разкошът и унижението на хората”, посочи адв. Екимджиев.

Снимка: btvnovinite.bg

Само по тези дела Бълагария е осъдена да плати почти 520 хил. лв.

„В решението на съда в Страсбург и в самото дело тези двамата са описани като лицето Цветан Генчев Цветанов и другия лицето Бойко Методиев Борисов. Те не са нищо повече от хора, назначени на служба от народа”, заяви Пламен Стоянов.

За наказателните присъди срещу България плащаме всички ние с данъците си. Нашето законодателство не предвижда съдии, прокурори или министри да поемат персонална вина.

„Тези прокурори и съдии, които изпълняват политическите поръчки, които най-лесно се поставят в услуга на политиците за провеждането на такива акции, защото там има предварителни съдебни разрешения за претърсване, за това нахлуване в къщите. Тези послушни, предвидими съдии, прокурори правят най-шеметната кариера.Ние помним откъде тръгна кариерата и на настоящия главен прокурор г-н Цацаров, помним и репликата на Кокинов спрямо Бойко Борисов „Ти си го избра, ти си го хареса.”. Услуги за услуги, влияние за влияние. Сега ти ще помогнеш тук при ареста на тези хора, после аз ще ти помогна да станеш главен прокурор или член на ВСС. Алъш вериш”, заяви адв. Екимджиев.

„Хората обичат да бъдат арестувани известните и изпитват удоволствие от това. Цялата ми битка от тогава до сега беше, хората да разберат, че това може да им се случи и на тях”, каза Николай Цонев.

Сметката по тези дела до момента вече е ясна. Софийският апелативен съд присъди над 800 хил. лв. на фирма, претърпяла щети по акцията „Октопод”. Съдията Петър Сантиров получи 300 хил. лв. след ареста си по делото за подкуп срещу него, Тенчо Попов и Николай Цонев. А на самия Цонев сме осъдени да платим 100 хил. лв.

В същото време Европейският съд  по правата на човека присъди почти 40 хил. лв. на Тенчо Попов и съпругата му, 170 хил. лв. на братята Стоянови и семействата им, 18 хил. лв. за Алексей Петров и 30 хил. лв. за Антон Петров. На Борислав Гуцанов и Даниел Славов от Варна сме осъдени да дадем по 80 хил. лв. Или общо: дължим над 1 млн. и 800 хил. лв.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!