На 3 май 2005 г., малко след 23 ч. вечерта, във фонтана на пл. "Славейков" в столицата, живота си губи 34-годишният Веселин Маринов. Младият мъж е покосен от протичащия във водата ток от неправилно изолиран проводник.

Снимка: btvnovinite.bg

Кмет на София по това време е Стефан Софиянски. Близо 16 години след трагедията, преди две седмици той си спомни за инцидента в интервю за "120 минути".

Снимка: btvnovinite.bg

"Един човек си отиде затова, че посред нощ, в добро настроение, със слабо сърце, е влязъл във фонтана. А е нямал работа там!", отбеляза Софиянски.

Снимка: btvnovinite.bg

"През целия ден там са си играли деца и са се плацикали във водата. Аз сам го повдигнах този въпрос, защото има такива случаи. Аз не мога да разделям. Не ме поставяйте в положението на некомпетентния проверяващ. И да проверявам, аз нямам компетенцията да кажа – вижте, този кабел е поставен лошо", допълни той.

Не така вижда случая обаче майката на Веселин – Аделина Свещарова. Тя не пожела да застане пред камера, но изпрати писмо, в което упражни своето право на отговор. 

Снимка: btvnovinite.bg

"Нагло, безцеремонно той оскверни паметта на Веско, станал жертва на безхаберието и бездействието на част от приближените му и на него лично, като кмет на София по същото време. Крайно време е Софиянски на спре с лъжите си, с измишльотините си, с които единствено се опитва да заблуждава, оневинявайки себе си", посочва в писмото майката.

Снимка: btvnovinite.bg

Според нея фактите, представени от Стефан Софиянски по време на интервюто, са изцяло подвеждащи.

"В кръвната проба на починалия ми син има 0.8 промила алкохол, което отговаря на по-малко от една бира."Силно почерпената компания" е била от трима състуденти – две момичета и едно момче, които са излезли около 22:15 ч. от вечерните лекции в НАТФИЗ.

Синът ми не е влязъл да се къпе. Фатално е било подхлъзването му и падането му върху протичащата с 220V ток лампа" – тези факти за инцидента припомня Аделина Свещарова в писмото си.

Снимка: btvnovinite.bg

Тя добавя, че синът й не е страдал от слабо сърце и в медицинския статус няма никакви данни за сърдечни проблеми.

А случилото се до този момент, Аделина Свещарова обобщава така: 

"Трима "добре подбрани" подсъдими, за да бъдат оправдани, и една глоба от 1000лв. в полза на държавата! 16 години от онази трагична вечер, моята мъка и лъжите на усмихнатия бивш кмет! Ето равносметката".