Ветробраните се превръщат наистина в задължителен атрибут за активно спортуващата дама. По планинските пътеки или на атлетическата писта, те са предпочитани по много причини, за които ще поговорим повече. Удобни, компактни и най-вече надеждни, ветроустойчивите модели са перфектният помощник и в непредвидени ситуации, когато времето се променя изключително бързо, а ние не сме подготвени. Вижте защо подобно изказване никак не пресилено.

Какви са предимствата на ветровките?

Въпреки малко нестандартното си име, това яке е истински уникален продукт - лек, заемащ изключително малко място и много надежден. Защитата, която дава е важна, най -малкото, защото предпазва изпотеното тяло след тренировка.

Ветробраните имат няколко предимства пред другите модели, разполагащи с много термични слоеве. За разлика от обемистите хардшел или якета за дъжд, те са невероятно малки и леки. Те са уникално опаковани - много от тях  се събират в собствения си джоб, а това е страхотно предимство за всеки, който е опаковал багаж за планински преходи или подготовка за нощуване сред природата. Освен своята компактна форма, ветровките рядко надминават 300-400 гр  и това е едно от техните ключови предимства. Фактически, това е едно универсално яке с приложение във всеки сезон, с изключение на най-студените зимни дни.

Ето предложенията на MODIVO за целогодишни модели: https://modivo.bg/c/zheni/sport/sportno-obleklo/yaketa/vetrovki

Каква е разликата с софтшел моделите? Освен външния вид и възможността да го носите в странични джоб на раницата, ветроустойчивото яке е по-тънко, защото не разполага с вътрешни слоеве, подплата или хастар. Това го прави и по-евтино от подобните типове връхни дрехи. Създадено е от материи, които не пропускат вятър, а често изолират и от влага. Важно е да кажем, че не предлагат защита от дъжд, т.е. не са хидроизолиращи. Все пак спокойно можете да разчитате на тях при превалявания или лек дъждец.

Вече казахме, че разполагат само с един слой, който обаче е от дишаща материя. Ако все още не сте запознати с нейните предимства, нека внесем пояснение - съставът му не задържа влагата вътре, което означава, че липсва спарване и допълнително запотяване. Тогава можете да разчитате и на другото облекло като пуловери https://modivo.bg/c/zheni/obleklo/puloveri

Как да изберем подходящ модел?

Щом вече познавате своите нужди и имате представа защо се нуждаете от ветровка, нека видим как да изберем най-доброто. Важно е дали се нуждаете от качулка, странични джобове, двоен цип - различните модели се предлагат с разнообразни функционалности. Предложенията за бягане и катерене например, не разполагат с нищо излишно, което би попречило на тренировката, свързана с високо натоварване. Лекотата е важна и при колоездачите, затова не се колебайте да се насочите към тях, ако практикувате някой от горепосочените спортове.   

Полиестерното покритие на част от ветровките попива много по-малко вода от водоустойчивите предложения, така че след определен период на ползване, дишащата материя започва губи еластичността си.

Качулката добавя допълнителна топлина на цялото тяло, изолирайки от студения вятър. Съветът ни е да носите подобен модел, когато е възможно, тъй като добавеното тегло е минимално, а допълнителните предимства са почти неизмерими.

Понякога се озоваваме в ситуация да се борим с вятъра на път за работа или докато разглеждаме някой обект по време на екскурзия. Някои модели "жертват" технически детайли и по-интензивна защита, за да бъдат по-стилни. Други пък вървят в обратната посока, наблягайки на функционалността пред стила. Избирайте тези предложения, които ще ви карат да се чувствате еднакво комфортно и в града, и сред природата. Допълнете ги с удобни дрехи или обувки.

Модни маратонки за жени – преглед на най-интересните модели за нея!