Един на пръв поглед съвсем маловажен проблем като дебалансирани гуми може да причини куп проблеми като по-бързо износване на протектора им, увеличен разход на гориво, влошаване на комфорта при шофиране и не на последно място - проблеми с окачването. За да не се случва това е важно гумите на автомобила да бъдат балансирани регулярно.

Защо гумите се нуждаят от правилно балансиране?

Колелата на превозните средства се състоят от два напълно различни като материал и тегло елемента - гума и джанта, които са “принудени” да работят заедно и в абсолютен синхрон. За да бъде постигнато това, от вътрешната им страна се поставят тежести от по няколко грама, които да разпределят теглото правилно и да създадат необходимия баланс.

За съжаление, колкото и прецизно да е извършен баланса, след време тежестите се разместват малко по-малко, което в крайна сметка води до дисбаланс на гумата, а оттам и до проблемите, които изброихме малко по-горе.

Как се извършва баланс на гуми?

Стандартно, балансирането се извършва като част от услугата смяна на гуми, но може да бъде извършено и самостоятелно. По време на извършване на процедурата квалифицирани техници преразпределят теглото на гумите. За да го направят, свалят гумата и джантата от превозното средство и ги поставят в специална балансираща машина, която завърта колелото и отчита признаци на вибрации, неравномерно балансиране и други нередности. За да балансират гумата, сервизните служители поставят нови малки оловни или цинкови тежести, които прикрепват към вътрешната страна на джантата. Процесът на регулиране на тежестите продължава, докато гумата се завърти гладко и равномерно в балансьора.

Снимка: pixabay.com

Балансиращите машини, които се използват в сервизните центрове са изключително разнообразни - от съвсем опростени модели до последно поколение роботизирани машини, оборудвани с лазерни сензори. Последните предлагат VIP баланс на гуми, като дават възможност да се извърши прецизна пълна диагностика и да се определи не само дисбалансът, но и кривината на джантата или нарушаването на геометрията ѝ.

Кога трябва да балансирате гумите?

Както вече споменахме, балансът на гуми се извършва при всяка смяна на масло или гуми. Но това не означава, че трябва да чакате да дойде точно времето за смяна, за да потърсите сервиз, в който да проверят баланска на гумите. Нашият съвет е, ако сте изминали над 5000 мили или са минали шест месеца от последния баланс да посетите сервиз.

Как да разберете, че гумите са дебалансирани?

Добрата новина е, че можете много лесно да разберете, че гумите ви се нуждаят от правилен баланс. Обикновено предупредителните признаци за дебаланс са доста явни и включват:

  • Вибриране и трудно удържане на волана, когато увеличите скоростта.
  • Увеличени вибрации във вътрешността на автомобила.
  • Неравномерно износен протектор и други.
  • И така, защо е важно гумите да са правилно и добре балансирани?
  • Правилният баланс гарантира по-плавна и комфортна возия
  • Може би една от най-големите ползи от правилно балансираните гуми е, че колата ви ще се движи по-гладко, равномерно и докато шофирате ще ви е изключително приятно и комфортно.

Намалява разходът на гориво

Подобно на поддържането на правилно налягане на гумите и добре балансираните гуми помагат за намаляване разходите на гориво.

Удължава се животът на гумите

Не е за подценяване и фактът, че правилното разпределение на теглото на гумите води до удължаване на техния живот. Казано иначе, гумите ще се износват равномерно, което означава, че можете спокойно да ги ползвате много по-дълго от предвиденото.

Предпазва окачването на автомобила

Дебалансираните гуми често оказват негативно влияние върху елементите от окачването на автомобила, а това означава големи проблеми и още по-големи разходи за ремонт. Ако гумите са балансирани обаче, окачването е предпазено от вибрациите, които са сред основните причини за повредите по елементите му.

Гарантира по-голяма безопасност

Най-важната полза от балансирането е, че подобрява безопасността на вашия автомобил.