В сезона на отпуските сме. Доста хора вече са планували ваканцията си, но със сигурност има и такива, които още се чудят в каква посока да поемат. Тъкмо за тях ще предложим една прекрасна дестинация в България, а със сигурност ще има и такива, които ще отменят резервациите си и също ще тръгнат натам.

Югозападна България обхваща онази част на страната, където се издигат двете най-високи планини – Рила и Пирин. Високите върхове, кристално чистите планински езера и китните горски пътеки обаче далеч не са единствените забележителности, които Ви очакват в този край на България. Тук се вият реките Струма и Места, а китните им проломи носят южния средиземноморски климат. Районът е известен и с топлите минерални извори, които са над 200, пръснати из целия регион. Легендата разказва, че именно те са благоприятствали за появата на древното селище Скаптопара, днешен Благоевград. Освен на природни забележителности, Югозападна България е богата на културни, исторически и религиозни обекти, традиции, фолклор и кухня, които завладяват така, че със сигурност ще се върнете тук отново.

Благоевград е главният административен и културен център на Благоевградска област и цяла Югозападна България. Градът се намира само на час път южно от София и благодарение на разположението, климата, чистия въздух и инфраструктурата си всяка година посреща все повече туристи. А като говорим за разположение няма как да не споменем, че именно древният Скаптопара е идеалното място за отсядане, ако искате бързо и лесно да стигнете до съкровищницата от забележителности в Благоевград, които Югозападна България крие. Тук се намира и най-добрият хотел в тази част на страната – "Орбита СПА Хотел". Тук Ви очаква модерна и комфортна обстановка сред вечнозелена борова гора, спиращи дъха гледки към склоновете на Рила, най-голямото СПА наоколо, 4 басейна, невероятно вкусна и натурална храна, произведена в собствени ферми и отношение и грижа, които рядко можете да откриете.

Отсядайки в този благоевградски хотел, с кратки пътувания в различни посоки ще можете да посетите едни от най-известните забележителности на страната ни. И тъй като Орбита СПА Хотел е разположен в полите на Рила, ще започнем с красотите, които Ви очакват в най-високата българска планина.

На около час път от Благоевград се намира началната станция на лифта, от който тръгва един от най-известните туристически маршрути у нас – Седемте рилски езера. За красотата на езерата се знае по целия свят, тъй като ежегодно десетки хиляди туристи от близо и далеч идват тук. Тези ледникови езера образуват най-дългата и най-живописната езерна група в България. Седемте езера са разположени стъпаловидно и погледнати отгоре наподобяват огромни стъпки, водещи по билото на планината. От горе надолу езерата носят имената Сълзата, Окото, Бъбрека, Близнака, Трилистника, Рибното, Долното, като името на всяко отразява някоя негова особеност.

Отново в Рила и на по-малко от час от Благоевград се намира и най-големият манастир на Балканския полуостров – Рилският манастир. Рилският манастир е символ на страната ни, познат по целия свят, част от списъка на световното наследство на ЮНЕСКО. Освен, че е най-големият манастир на Балканите, той е уникален със своята архитектура, величественост и история.

Пътьом можете да отбиете и към село Стоб, където да посетите и разгледате Стобските скални пирамиди. Екопътека ще ви изведе до пирамидите, а по пътя можете да отдъхнете на някое от изградените за целта места и да се любувате на красивите гледки, които ще се разкрият пред Вас.

Стобските пирамиди, макар и най-живописните, не са единствените от този вид в Югозападна България. На юг от Благоевград са Мелнишките пирамиди. Те се намират непосредствено до най-малкия български град Мелник, който очарова със своята архитектура и десетките винарски изби наоколо.

На 5 км от Мелник пък е Роженският манастир „Свето Рождество Богородично“ - най-големият манастир в Пиринския край и един от няколкото средновековни български манастира, сравнително добре запазени и до днес. Тук се съхранява иконата Света Богородица Портаитиса, която се счита за чудотворна.

В този район е и местността Рупите и храмът на българската пророчица баба Ванга, мястото е заобиколено с горещи минерални извори и носи изключително силен енергиен заряд.

Самуилова крепост също е наблизо - това е средновековна крепост, разположена между планините Беласица и Огражден, в близост до село Ключ. Построена е вероятно в периода 1009-1013 година по време на управлението на цар Самуил.

Отсядайки в Благоевград можете да направите и еднодневна екскурзия до единствения по рода си Парк за танцуващи мечки. Паркът се намира край планинското градче Белица, а в близост до него е изградено и скоростно влакче, което ще повиши адреналина Ви. Много адреналин Ви очаква и по течението на Струма, където са най-добрите трасета за рафтинг у нас.

Самият Благоевград Ви очаква с възрожденския квартал „Вароша“, емблематичния център с фонтаните, много музеи, галерии, паркове и дух на младост и живот, в който много гости на града се влюбват. Така че не се чудете – Югозападна България е прекрасна, а зеленият Благоевград ще Ви посрещне подобаващо.