На 24 май, на сцената на Античен театър,  оживява историята на Антонио Вивалди, разказана майсторски от сценариста и режисьор на симфоничния спектакъл Борис Радев, с участието на Симфониета – Враца, цигуларката Зорница Иларионова и диригента Максим Ешкенази.

Със запомнящото се включване на актьорите Стефан Къшев и Борис Николов, които изпълняват ролите на баща и син Вивалди, симфоничното приключение отвежда публиката в изпълнения с превратности на съдбата живота на прочутия италиански композитор.

Неговата одисея вълнува от години създателят на проекта – режисьора Борис Радев, който коментира за „Марица“ голямото си пристрастяване към Вивалди. „Цялата идея всъщност ми хрумна, заради популярността и продуктивността Вивалди - един от най-издаваните композитори на барока, дори шеговито го наричат Битълс на Барока. Той има над 540 написани концерта – изключителна производителност и творческа мощ, а през целия си живот е бил свещеник. Прекарал е почти цялото си житейско време в манастир и в същото време е бил новатор в много посоки. Създава първия момичешки хор в света, за да учи децата на разни неща. И аз вдъхновен от силата на таланта и връзката му със същественото, духовното, се впечатлих от историята на неговия живот. Даже това по-скоро беше водещото в интереса ми като режисьор – животът на Вивалди  - интересна фигура.

Много любопитен факт е, че в разцвета на неговия успех, когато написва годишните времена, става революция в света на музиката, в преписването на нотите. До Вивалди всичко се пише на ръка, а в този момент започва първото нотно отпечатване, в Амстердам.  Това интересно време се отразява в музиката му. Мисли само за музиката си, за духовността – истински пример в днешно време!“

Духовността е ключовата дума в симфоничния спектакъл на Борис Радев, на когото му хрумва идеята да поканят на концерта учители от водещи пловдивски училища. 

За Максим Ешкенази пък е интересен момента с влиянието на Вивалди върху големите музикални легенди от други времена и приемствеността в артистично отношение. „Спектакълът се казва „Вивалди завинаги“, но от този период сме включили произведения от Бах и от Пиацола, който е бил голям почитател на Вивалди, и по-конкретно на „Четирите годишни времена“, и е написал своя версия на гениалното произведения на италианския композитор, което вълнува и до днес, и се радва на много смели и новаторски интерпретации, подобно на тази на Пиацола. Всъщност, с това завършваме концерта, защото идеята ни е да покажем, намекнем, загатнем, че Вивалди и неговата музика продължават да живеят чрез интерпретациите на други композитори – като Чайковски, Пиацола и Макс Рихтер. Има много композитори, които са писали музика, вдъхновена от таланта на Вивалди, и по този начин той живее вечно.“

“Вивалди завинаги“ - премиера за сезон 2023

дата 24 май 2023г., начало 20:00 ч., място: Античен театър Пловдив

Организатор: ЮПИ Ивентс, събитието се осъществява с подкрепата на Община Пловдив.

Билети в търговската мрежа

https://www.eventim.bg/bg/bileti/vivaldi-zavinagi-simfonichen-spektakl-plovdiv-ancient-theatre-602028/event.html

Музика: Антонио Вивалди

Сценарий и режисура: Борис Радев

Участници:

Симфониета - Враца

Диригент: Максим Ешкенази

Солисти:

Цигулка : Зорница Иларионова, Борис Соколов

Фагот: Христо Захариев

Флейта: Чечилия Де Анджелис

Обой: Йоан Кьосев

Сопран: Таня Радева-Лазарова

Мецосопран: Цветелина Коцева

Tромпет: Георги Стойков, Доналд Крийч

Бащата на Вивалди – Стефан Къшев

Синът Вивалди – Борис Соколов

*Платен материал

*Източник: ЮПИ Ивентс