През тази година Apple пусна на пазара новата си серия iPhone 14. Вариантите са четири: iPhone 14, iPhone 14 Plus, iPhone 14 Pro и iPhone 14 Pro Max. При всичките има известно надграждане в сравнение с телефоните от серията iPhone 13, макар и да не става въпрос за революция в технологиите. И все пак новите модели могат да Ви предложат някои доста удобни новости.

Emergency SOS чрез сателитна връзка

Едно от най-полезните подобрения на iPhone 14 е възможността да пускате SOS сигнал дори когато нямате връзка с интернет или мобилния си оператор. Телефонът дава възможност да се свържете директно със сателит и да подадете сигнал, когато имате нужда от помощ. Нещо повече – можете да използвате тази връзка, за да споделите с близките си своето местоположението чрез Find My и да ги информирате къде се намирате в момента. На този етап услугата е безплатна.

По-добра камера за слабо осветление

Новите надстройки на камерата също са доста приятни. Основната камера е 48 МР и има нов обектив с 2х увеличение, който може да записва качество с резолюция 4К. Тя снима още по-добре на слаба светлина и създава изображение с по-живи цветове. Предната камера пък може да прави убийствени селфита на няколко лица едновременно благодарение на новата си функция за автофокус. Снимането на видеоклипове е подобрено заради функцията за намаляване на трептенето.

Always-On дисплей

iPhone 14 може да Ви показва часа и друга зададена от Вас информация дори когато е заключен. Функцията е с намалено потребление на батерия и може да Ви спести доста енергия.

Сензор за автомобилна катастрофа

Познаваме този сензор от Apple Watch 8, но сега вече го има и в iPhone 14. Когато шофирате и катастрофирате, сензорът разпознава внезапното спиране, промененото налягане от раздуването на въздушната възглавница и шума от сблъсъка. Когато регистрира вероятна катастрофа, телефонът ще предложи да сигнализира вместо Вас на спешния номер. Ако Вие не отговорите, той ще подаде сигнала автоматично.

По-добри процесори

Всички модели iPhone 14 имат по-добри процесори от предците си. В базовия модел има същия A15 Bionic, както в iPhone 13, но в подобрена версия. Производителят заяви, че графичната карта е с 18% по-мощна, а останалите компоненти също са по-добри.

iPhone 14 Pro и Pro Max обаче имат истински нов чип от следващо поколение, наречен A16 Bionic. Той е с около 40% по-бърз от предишния модел, като в същото време използва по-малко енергия от батерията. Това е една от любимите нови характеристики на феновете на марката.

Липсва прословутият прорез

Това е най-голямата промяна, която ще забележите в моделите Pro и Pro Max още на пръв поглед – прословутият прорез на дисплея го няма. Заменен е с ново изрязване с овална форма, наречено Dinamic Island. В него са разположени предната камерата и сензорът за разпознаване на лица, а той променя размерите си в зависимост от това кое приложение използвате в момента. В него могат да показват информация и някои приложения като Music и Lyft дори ако в момента правите нещо друго на телефона си. Идеята на разработчиците е да размият границите между софтуер и хардуер.