„Карнобатският край е най-доброто място не само в цяла България, а и на Балканите, за отглеждане на Мускат Отонел. Ароматът на гроздето, което зрее в собствените лозя на „Винпром Карнобат“, няма аналог в цял свят, а „Карнобатска Мускатова“ е единствената ракия, която притежава автентичен мускатов аромат, постигнат изцяло природосъобразно. Ето защо тя е уникална за българския пазар.“ Това сподели собственикът на прочутите италиански пепиниерии „Труант“ - Тарчизио Труант. Той произвежда посадъчния материал, с който са засадени лозята на елитните изби от Бордо, Тоскана, Калифорния, Нова Зеландия и ЮАР, но призна, че българският Мускат Отонел, който се отглежда във „Винпром Карнобат“ превъзхожда всички останали клонове на този сорт, виреещи в другите части на Европа.
За пръв път той дегустира и любимата на поколения нашенци „Карнобатска Мускатова“, създадена от най-узрялото грозде на този сорт. Сеньор Труант посети страната ни в търсене на перфектния тероар за засаждане на Мускат Отонел. Това са масиви, които се отглеждат само природосъобразно. Те трябва да са разположени върху хълмист планински терен с югоизточно изложение, чиито почви са богати на минерали и ценни микроелементи. По негови думи подобно уникално съчетание на природни фактори може да се открие само в лозята на винпрома, създал прочутата „Карнобатска Мускатова“.
Според множество родни дегустатори, това е единствената мускатова ракия на пазара, чиито качества са постигнати изцяло с естествени винарски похвати. Те припомниха, че за съжаление, много други производители се изкушават да добавят синтетични мускатови капки, за да ароматизират питието, тъй като им липсват умения, технологии и качествено грозде. Технолозите на винпрома пък издадоха, че само добрият Мускат Отонел не е достатъчен да се направи уханен дестилат, защото мускатовият аромат е много нетраен и бързо губи силата си в готовата напитка. За да го съхранят, те изваряват „Карнобатска Мускатова“ в специални съоръжения със сребърни филтри, които пречистват ракията до съвършенство и съхраняват мускатовия й характер.
Друга тайна са дряновите бъчви, използвани единствено от „Винпром Карнобат“ за отлежаване на дестилатите. Прочутото със здравината си дърво придава топъл златист цвят и по най-природосъобразен начин подчертава мускатовото ухание. При направата на прочутата напитка, „Винпром Карнобат“ използва и древно християнско тайнство, с което още веднъж я пречиства и облагородява.
Всяка година технолозите потапят в току що изварения дестилат сребърния кръст, осветил на Трифон Зарезан 20-те хиляди дка собствени лозя на компанията. Така даряват на милионите й почитатели част от светостта на християнската реликва и гаранция, че всеки ден ще вдигат наздравица с най-добрата мускатова ракия в България.