Близо 47% от служителите, включили се в изследване*, смятат, че ако разкрият за проблеми с психичното здраве пред работодателя, това ще се отрази негативно на кариерата им.

Те споделят, че биха се чувствали неудобно да обсъждат психичното си здраве със своя началник или с някой от отдел "Човешки ресурси".

Всъщност темата за психичното здраве става все по-актуална и за този проблем все повече се говори. Изваждането на светло на "призраци от гардеробите" и теми табута, които години наред са били отбягвани, е единственият рационален начин те да бъдат преодолени адекватно.

Една от най-често срещаните психична болести е депресията. Знаете ли, че всеки шести човек преживява поне веднъж в живота си депресивен епизод, а според последните данни, честотата нараства?

Депресията е болест! И е лечима! Тя може да засегне еднакво и мъже, и жени.

Слабостите на силния пол?

Свикнали сме да използваме израза "силния пол" за мъжете. Оставяйки настрана полемиката около понятието пол, нека кажем, че и най-силните понякога имат своите слаби моменти. И ако това е лесно да се напише, то всъщност се оказва по-трудно да се заяви и да се изживее.

"Мъжете, и не само, които казват, че се нуждаят от отпуск, за да се погрижат за своето благосъстояние, не трябва да се чувстват застрашени да признаят истината пред своя работодател." - твърди Жанет Уилър, директор "Човешки ресурси" в MHR.

Психичното здраве, което е напълно основателна причина за боледуване, е причина за болнични дни с 16% повече в сравнение с миналата година, установява същото изследване.

Чувствате ли се потиснати, с липса на интерес, радост или удоволствие от повечето ежедневни дейности? Изпитвате ли тревожност, придружена с повишена умора, понижена енергия и намалена активност? Ако всичко това продължава повече от 2 седмици, е време да предприемете първата важна стъпка – научете повече за депресията и за това как може да се излекувате от нея.

Симптомите, за които е нужно да следите, са:

  • често повтарящи се отрицателни емоции и чувства;
  • загуба на интерес;
  • умора;
  • промени в съня, сексуалната активност, теглото или апетита;
  • отрицателни идеи като песимизъм, ниска самооценка, нерешителност и мисли за самоубийство;
  • други специфични симптоми.

Споделянето на проблема с работодател, приятел, колега или друг познат може да постави началото на решаването на проблема. Но има и още нещо, което да се направи.

Remotiv® е растителен лекарствен продукт, които се използва за краткосрочно лечение на симптомите на лека до умерена депресия - депресивно и лабилно настроение; вътрешно безпокойство; тревожност; състояние на напрегнатост; включително трудно заспиване и неспокоен сън.

Основната съставка - сух екстракт от жълт кантарион, действа като антидепресант.

Като психично заболяване, депресията може да се отрази и на чисто физическо ниво, като повлияе негативно начина, по който човек яде, спи, възприема себе си и мисли за нещата.

В случай на депресия или тревожност, може да е изключително полезно, ако просто обсъдите проблема с някого. Споделянето с приятели или членове на семейството ще ги направи съпричастни на страховете и притесненията ви. А точно там започва и тяхното успешно преодоляване.

*Изследване, предоставено специално на Metro.co.uk от експертите по човешки ресурси и обучение от MHR.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!