Като студент може би обмисляш да си вземеш кредитна карта, с която да изградиш кредитна история, да подпомогнеш бюджета си и да се възползваш от различни превилегии.

Подобно желание е разбираемо.

Преди да вземеш кредитна карта, важно е да разбереш предимствата и недостатъците, които може да има този финансов инструмент.

Освен това, важно е да знаеш какви са добрите практики за избор и използване на кредитна карта за студенти.

За да се ориентираш, виж кои са предимствата и недостатъците на кредитните карти за студенти, но и научи някои полезни съвети, които всеки потребител е добре да следва при избор на кредитна карта.

Плюсове на кредитна карта за студенти

Изграждане на кредит: Безспорно едно от основните предимства на използването на кредитна карта е възможността да бъде изграден кредитен рейтинг с нея.

Разбира се, това важи за случаите, в които използваш кредитната си карта отговорно и изрядно изплащаш дължимото в посочените срокове.

Добрата кредитна история може да подпомогне одобрението, ако кандидатстваш за заеми, ипотеки и други финансови продукти в бъдеще.

Управление на разходите: Кредитните карти могат да ти помогнат да управляваш по-ефективно своите разходи.

Ако използваш кредитната си карта в ежедневието, можеш да проследиш покупките си. Това от своя страна може да даде един поглед отвисоко върху месечния ти студентски бюджет и да ти помогне да оптимизираш финансите си.

Някои кредитни карти на пазара предлагат възможност за онлайн банкиране чрез мобилни приложения или онлайн акаунти, което допълнително улеснява процеса по проследяване на разходите.

Средства за спешни случаи: През студентските години за пръв път се сблъсваш с организирането на месечен бюджет и посрещане на извънредни разходи. Това може да създаде стресови ситуации и невъзможност да реагираш.

В подобни ситуации, кредитната карта може да бъде „спасителен пояс“, на който да разчиташ и да посрещнеш непланираните сметки.

Недостатъци на кредитните карти за студенти

Някои кредитни карти имат висока лихва

Кредитните карти често се предлагат с високи лихвени проценти, особено за студенти, които може да нямат дълга кредитна история или висок кредитен рейтинг. Ако носите баланс по кредитната си карта, може да се окаже, че с течение на времето ще плащате много лихви.

Натрупване на дългове: Ако не внимаваш и не използваш кредитната си карта отговорно, можеш да натрупаш дългове, които да влошат кредитната ти история.

За да избегнеш подобни ситуации, спазвай бюджета си, използвай картата си само за неща, които можеш да си позволиш да изплатиш в уговорените в договора ти срокове.

Такси: Някои кредитни карти може да имат такси, които да оскъпяват задълженията ти и да утежняват бюджета ти.

Ако имаш кредитна карта, която искаш да използваш само за посрещане на спешни разходи - 1 или 2 пъти в годината, наличието на годишна такса натоварва бюджета ти излишно.

Годишната такса за обслужване на кредитната карта може да е оправдана, когато трупаш точки, които можеш да конвертираш в нещо нужно например.

Друг подобен пример може да бъде нуждата да използваш пари в брой. Някои кредитни карти имат високи такси, дори и по-високи лихви при теглене на пари от банкомат.

Ако това е предпочитаният начин на плащане, търси кредитна карта без такси при теглене на пари в брой от банкомати.

Фактори, които трябва да вземеш предвид при избора на кредитна карта

Ако обмисляш да вземеш кредитна карта като студент, направи проучване и разбери коя е най-подходяща за твоите нужди.

За целта, виж някои от основните фактори освен лихвата, които трябва да вземеш предвид при избора на кредитна карта.

Такси: При избор на кредитна карта задължително внимателно се запознай с общите условия за използването й. Обърни внимание на всички потенциални такси, които могат да оскъпяват кредита ти и да натоварват бюджета.

Картите с подобни такси често имат допълнителни бонуси, от които ако не се възползваш, само натоварваш бюджета си.

За да избегнеш това, потърси кредитна карта, подходяща за студенти, която не начислява годишна такса за обслужване, няма и такси при плащане на ПОС, онлайн или при теглене на пари от банкомати.

По този начин, ще можеш да разполагаш с удобния кредитен инструмент, но без излишни разходи.

Награди: Някои кредитни карти имат бонуси и награди. За да се възползваш от тях обаче е важно да избереш карта, която отговаря на начина ти на живот.

Ако пътуваш веднъж в годината в чужбина, вероятно бонусът с точки за пътуване при плащания на самолетни билети няма да ти влезе в употреба.

Съумееш ли да избереш карта спрямо нуждите си, ще можеш да се възползваш от всички бонуси и превилегии, които предлага.

Внимавай само да не харчиш прекомерно.

Кредитен лимит: При избор на кредитна карта, съобрази размера на кредитния лимит, който ти е необходим.

Кредитен рейтинг: При липса на кредитна история и работа на постоянен трудов договор, може да бъде по-трудно да получиш одобрение за кредитна карта.

Ето защо, когато избираш правилния финансов инструмент за нуждите си, търси карта, която дава шанс за одобрение дори без трудов договор и без изграден кредитен рейтинг.

Кредитните карти могат да бъдат ценен финансов инструмент за всеки студент, ако се използва правилно и разумно.

Важно е да избереш кредитна карта, която отговаря на твоите нужди и потребление. Освен това, трябва да я използваш отговорно и разумно, за да избегнеш натрупване на дългове и влошаване на кредитната история.