VPS хостингът е популярен термин и услуга, от която се възползват милиони малки и средни бизнеси. Той предлага по-голяма функционалност и сигурност от споделения хостинг и изисква по-малък бюджет и отговорности от наетите сървъри. В днешната статия ще обсъдим какво е VPS хостинг , неговите предимства, за кого е подходящ и кога е време да преминем към него.

Какво е VPS хостинг?

VPS (Virtual Private Server) хостингът, още наричан виртуален сървър, се разполага на една физическа машина/сървър и ползва част от централния процесор, мрежата, дисковото пространство и оперативната му памет. На един физически сървър могат да бъдат разположени множество виртуални сървъри, благодарение на технология, наречена виртуализация.

Въпреки че на една физическа машина може да се ползват няколко VPS-a, работата им е изцяло независима едни от други. Всеки VPS може да ползва собствена операционна система, да изпълнява различни задачи, както и да се надгражда с допълнителни и по-добри параметри (например RAM, HDD и други).

Какви са неговите предимства?

Предимствата на VPS хостинга са няколко и включват по-голяма сигурност и по-голяма гъвкавост от споделените хостинги и по-ниска цена от наетите сървъри.

Сигурност

VPS хостингът предлага по-голяма сигурност в сравнение със споделените хостинг планове, тъй като за всеки клиент има отредено място на физическия сървър. Виртуалните сървъри са отделни среди, до които достъп имат само съответните потребители. Клиентите могат да достъпят файловете и инсталираните софтуери, а рискът от кибер атаки е минимален.

Гъвкавост

С избора на VPS хостинг, имате възможност да получите root достъп и да инсталирате скриптови платформи, да конфигурирате желани софтуери и да извършвате многобройни функции, които не се предлагат в споделените хостинг планове. В случай че разполагате с ресурс от разработчици, те ще имат по-голяма свобода на работа и могат да инсталират програми по техен избор или да използват уеб приложения и допълнителни функционалности.

Цена

За функциите, гъвкавостта, бързината и сигурността, които VPS хостингът предлага, плановете са на изключително достъпни цени и подходящи за тези, които все още не са готови да инвестират в по-мащабни решения като нает сървър. Тук е редно да се отбележи, че всички допълнителни разходи по закупуване и поддръжка на хардуер на физическите сървъри се поемат от доставчика, а не от клиента.

За кого е подходящ?

Изборът на подходящ хостинг за вашия бизнес може да бъде трудна задача. Преди да вземете финално решение, трябва да се запознаете с предимствата и недостатъците на всеки вид, както и кой вид за кого е подходящ. Затова е редно и да уточним за кого точно е подходящ VPS хостингът.

За малки, средни и развиващи се бизнеси

VPS хостингът е най-подходящо решение за развиващи се фирми от малкия и среден бизнес. Наетите сървъри, от друга страна, са много по-мащабно и скъпо решение, подходящо за големи корпорации и бизнеси. Тъй като повечето от съществуващите фирми попадат в графата на малкия и среден бизнес, не е учудващо, че VPS хостингът е най-разпространеното решение, от което милиони се възползват.

За тези, които търсят бюджетно решение и високо качество на услуга

Както споменахме по-горе, VPS хостингът се предлага на много по-достъпна цена от наетите сървъри, а предлагат по-голяма функционалност и сигурност от споделените хостинги. Това ги прави подходящи за хора, които търсят по-бюджетни решения, но искат да имат по-голям контрол над средата, в която управляват сайтовете и онлайн магазините си.

Кога е време да преминем от споделен хостинг към VPS хостинг?

Интернет потребителите са свикнали на бърза връзка и отговор на заявките им. Забавяне от няколко милисекунди може да бъде разликата между това да изберат вас или конкурента ви. Затова е изключително важно да инвестирате ресурсите си в по-надеждни решения с по-голяма бързина и сигурност.

Ако използвате споделен хостинг, но забелязвате по-голям трафик към сайта ви и забавяне в отговора на заявките, най-вероятно е време да преминете към VPS хостинг решение. Друг важен момент, в който трябва да започнете да обмисляте промяна в плана си, е когато разширявате бизнеса, сайта и публиката си. Добавянето на нови продукти, снимки и информация на сайта ви ще изисква по-голяма памет, която и най-добрия споделен хостинг план няма да може да предостави. Тогава е моментът и за VPS. Третият вариант е, когато се сдобиете с опитни разработчици и желаете да имате по-голям контрол над софтуерите и ресурсите си.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!