Статията е част от класацията на "Капитал" "К100: Най-големите компании в България". Изданието може да бъде закупено в хартиен или в електронен формат тук.

2020-а дойде в комфорта на десетилетие световен икономически растеж. Но две непланирани събития се отразиха на всяка компания в България. Първото беше небивалата бизнес пауза в ковид пролетта. В Европа, САЩ, а и тук пандемията буквално спря всяко начинание за седмици или за месеци. Пропуснатият бизнес тогава, а за много компании и през есента, логично снижи приходи и печалби. Но заради адаптивност, дигитализация, а и тук-там държавна субсидия годината не е била кошмарна. Големите компании с изключение на няколко сектора като горива, транспорт, туризъм имат едноцифрен спад в оборотите. А има и примери на растящи, естествено в по-дигиталните сфери. Затова и изданието на "Капитал 100" е първото място, в което се вижда конкретно как корона кризата се е отразила на всяка компания с оборот над 100 млн. лв. През класацията всеки предприемач може да види и как се развива партньор или конкурент, или цял сектор.

COVID блокиранията вероятно ще продължат и тази година, но в по-слаба и позната форма, с вече приспособени към ситуацията фирми. Дотук прогнозите са оптимистични и възстановяването по света върви бързо.

По-ключовата промяна за местната корпоративна реалност се зароди през лятото на 2020 г. - след прокурорските рейдове върху фирми и президентството започнаха протести, които през тази година свалиха от власт ГЕРБ. Така надеждите на граждани и компании сега са, че ще бъде счупена машината за натиск. А тя през изминалото десетилетие ставаше по-страшна и пипалата се множаха - от съд и прокуратура, към превзети регулатори и държавни институции до едри схеми в строителството и енергетиката. Все вируси, които убиваха инвестиционната среда. Днес надеждата е, че бизнесът ще е по-свободен и ще работи в конкурентна среда. А по-малкото корупция бързо ще помогне на растежа. Но това ще си проличи в следващите издания на "Капитал 100".