Усещали ли сте по-изявена и остра болка в ставите, когато настъпи студеното време? А запитвали ли сте се как зимният сезон и по-ниските температури оказват влияние на болките в кръста и рамото? В следващите редове ще ви обясним как нормално са устроени ставите. Ще ви поясним също как студът възпрепятства функцията им и кое води до усещането за болка. Ще ви предложим и съответните мерки, които да предприемете за подобрение на вашето състояние.

Устройство на ставите

За да си представим как поради студа ще настъпят болезнени състояния, първо трябва да сме наясно какво е правилното устройство на ставите, а именно: Ставите в човешкия организъм са местата, където две кости се свързват една с друга. Повърхностната част на костта, която влиза в ставата, е ставният хрущял (представлява гладка, твърда и еластична тъкан).

Следващата структура, която трябва да знаем, е ставната капсула – тя обхваща тези части на участващите кости, които съставят дадената става. Вътрешността на ставната капсула е покрита със синовиална мембрана. Тя е тъкан, която произвежда малко количество синовиална течност. Именно тази течност подпомага правилното приплъзване на ставните хрущяли на костите при извършване на движение.

За болезнеността в ставите е важно е да знаем, че ставният хрущял няма нервни окончания, съответно той не е чувствителен на болка. Ставната капсула е богато инервирана и усещането за болка, когато има такава, идва именно от нея.

Как студът повлиява болката?

Вариации в барометричното налягане при студено време

Студът причинява промени в налягането на въздуха, което повлиява меките тъкани като мускули и ставни връзки. Това означава образно казано “въздухът притиска малко по-малко телата ни”. Тази липса на компресия позволява на тъканите в тялото ви леко да се подуят, което води до болезненост в ставите.

Студено време и синовиалната течност

Както казахме синовиалната течност смазва вашите стави и ги подпомага да се движат гладко. По-ниските температури могат да доведат до “сгъстяване” на синовиалната течност, вследствие на което ставните хрущяли не се приплъзват толкова плавно помежду си, а от там идва и болката. Тоест - колкото по-несвободно тече ставната течност, толкова по-вероятно е да изпитате болка през студените зимни месеци.

Физически застой в студено време

Ниските температури навън ни предразполагат повече да предпочетем да почиваме вкъщи на дивана вместо да излезем да бъдем физически активни и да спортуваме. По-малката физическа натовареност води до схващане на нашите мускули и стави. В резултат липсата на движение се забавя циркулацията на синовиалната течност и води до недобро функциониране на дадената става.

Влияние върху кръвоснабдяването

Студеното време води до промяна в кръвообращение поради свиване на кръвоносните съдове(състояние известно като вазоконстрикция). Това намалява притока на кръв до мускулите и води до “стягане”  на тъканите около тях като сухожилията и ставните връзки. Вследствие се развива болезненост в конкретната засегната част на тялото.

Как да се предпазим от болката и влошаването ѝ през зимата?


Предпазването от болки в ставите и предотвратяването на влошаването им през студените месеци включва няколко мерки за поддържане на ставите ви здрави и минимизиране на дискомфорта, което ви позволява да останете активни и да се насладите на сезона.

Поддържайте да ви е топло

Важно е да граничите загубата на телесна температура през студените месеци. Обличайте се добре при студено време, за да предотвратите сковаността в ставите и също така свиването на кръвоносните съдове и съответно да не се нарушава нормалното кръвоснабдяване.

Старайте се да бъдете повече физически активни

Редовните упражнения са от съществено значение за поддържане на гъвкавостта, силата и подвижността на ставите. Предприемайте повече дейности като ходене(вместо да ползвате автомобила си), изкачване на стълби(вместо асансьор), практикуване на спорт и т.н. Упражненията на закрито, като йога или домашен фитнес също могат да бъдат полезни за подобряване на гъвкавостта и облекчаване на болките в ставите.

Ако по-интензивните физически дейности не ви допадат и са ви трудни за изпълнение, може да включвате лека гимнастика като разтягане поне 20-30 минути на ден. Тези леки упражнения ще подобрят гъвкавостта ви и обхвата на движение в ставите. Важното е да се съсредоточите върху засегнатите области (рамене, колена или кръст).

Помислете за приема на хранителни добавки

Освен дейностите и навиците, които се налага сами да промените в ежедневието си, има още един много лесен и ефективен начин, който ще подобри състоянието ви трайно и ще предотврати евентуални усложнения. Приемът на качествени хранителни добавки, които да съдържат най-добрите съставки за конкретните нужди на вашия организъм (в случая болките в рамото, кръста, както и всеки дискомфорт от ставен произход) е от съществено значение.

Пример за такава хранителна добавка с комплексно съдържание на полезни вещества е Fenaxon. Съставът му включва куркумин, уридин монофосфат, ацетил-L-карнитин, магнезий, витамини от група B и D. Оптимална комбинация от изброените съставки действат върху източника на проблема при остри и хронични състояния на болка. Има активен терапевтичен, възстановителен и профилактичен ефект.

Поддържайте балансирана диета  

Не само поддържането на оптимално тегло, но и приемът на полезни вещества и спазването на пълноценен хранителен режим са ключови за здравето на опорно-двигателната ви система. Консумирането на храна, богата на плодове, зеленчуци, неживотински протеини и омега-3 мастни киселини оказва благоприятно влияние при възпалителни процеси в тялото и поддържането на здрави стави. Приемайте по-често храни като риба, ядки, листни зеленчуци и горски плодове, които са известни със своите противовъзпалителни свойства.

Поддържайте здравословно тегло

Наднорменото тегло допринася за натовареността на ставите, което води до повишена болка и дискомфорт, особено в студено време. Старайте се да постигнете оптимално тегло за вашата възраст, пол и височина, за да подобрите състояние на ставите си, а също ще допринесете и за цялостното по-добро функциониране на организма (съответно по-добро сърдечно-съдово здраве, улеснено храносмилане, подобряване метаболитните процеси и т.н.).

Останете хидратирани

Пиенето на достатъчно количество вода е от съществено значение за здравето на ставите. Дехидратацията може да влоши болезнените симптоми. Стремете се да пиете поле литър и половина на ден, за да поддържате организма си хидратирани и да осигурите по-добро функционално състояние на ставите.

Затоплителни процедури

Не е нужно да посетите спа център, за да си направите релаксираща терапия в областта на ставите. В момент на болезненост дори в домашни условия можете да използвате прилагането на топлина, за да облекчите симптомите. Например да си направите топли компреси или да си вземете топла вана. Това ще ви релаксира цялостно и ще подобри състоянието ви, като ускори притока на кръв и успокои сковаността.

Поддържайте добра стойка

При болки в кръста правилната стойка помага за равномерното разпределяне на тежестта в ставите и намалява напрежението върху мускулите и връзките. Внимавайте за позата си, когато седите, стоите и извършвате натоварващи дейности.

Подобрете хроничните състояния  

Ако имате основни заболявания като артрит или фибромиалгия, е добре да овладеете техните симптоми. Тогава ще можете да подобрите и болката си при излагане на студ. Важно е да изпълнявате предписания ви план за лечение и комплексно да овладеете болезнените ви състояния.

В заключение

Моментите на болки в рамото и кръста през студения период от годината са изключително неприятни и възпрепятстват извършването на ежедневните ни дейности, както и намаляват качеството ни на живот. В такива моменти е важно да определим и овладеем симптомите си, като предприемем мерки и полезни навици като: подходящо облекло при ниски температури, прием на полезни вещества чрез балансирана диета и хранителни добавки, както и повече физическа активност. При неповлияване на болката обаче е важно да се консултираме с лекар и да отидем на преглед.