Макар и много добре да знаем, че в това е ключът към благоденствието, в днешно време е доста трудно е да останем позитивни и жизнени. Стресовото всекидневие ни подлага на постоянно напрежение, което се отразява зле на нашето настроение и психика, а по този начин и на здравето ни.

Спа ваканцията е начин да се освободим от стреса, който сме натрупали. Терапията е неинвазивна и изключително приятна, а има и редица ползи за здравето.

Снимка: Unsplash

Водейки живота си посотоянно затворени между четири стени и много често прави или седнали, ограничени от пълноценно движение и разнообразие. Да не говорим, че животът на всеки от нас включва множество повторяеми движения, които извършваме, докато работим или се отдаваме на любимите си хобита. Това всъщност е изключително вредно. За да избегнем смущенията, които може да възникнат вследствие на това, трябва редовно да отпускаме тялото и да стимулираме тъканите.

Стигаме до най-приятната част от прекарването - отпускащият спа масаж. Няма по-добър начин да релаксираме и да забравим грижите поне за няколко минути. Избирайте между хамам спа, индийски аюрведа масажи или шведски спортен масаж, в зависимост от нуждите и предпочитанията.

Процедурите с пара, термалната терапия и масажите подпомагат подобряването на кръвообращението. Много хора споделят, че след почивка на спа, се чувстват отпочинали и спят по-добре.

Снимка: Unsplash

Друго си е да се завърнем в офиса енергизирани и готови за нови подвизи. За съжаление, не всеки може обаче да си позволи макар и кратко приключение извън града. Онези, които са толкова заети, че не могат да се откачат от работа дори и за уикенда, обикновено имат нужда от почивка повече от всеки друг.

Ако вашият случай е такъв, задължително потърсете място, където можете да се отпуснете поне за няколко часа. Квалитетните хотели вече предлагат добро интернет покритие, за да можем да продължим да вършим това, в което сме най-добри, докато едновременно с това си почиваме.

Хубаво е, когато можем да съчетаем почивката на спа със спорт. Повечето спа центрове са оборудвани с фитнес зали, където можем да потренираме. Когато сме на почивка в планината, можем също така да обикаляме пеша или с колело в околностите сутрин, а следобед да се отпуснем в джакузито. Чистият въздух се отразява чудесно на общия тонус на организма.

А през студените месеци, когато дойде снегът, идва сезонът на зимните спортове. Какъв по-добър завършек на един ден, прекаран по заснежените склонове, от това да се отпуснем в парна баня или сауна? По този начин ще неутрализираме и риска от мускулна треска.

За хората с респираторни заболявания акватерапията не винаги е добра идея. При тях е препоръчително да се придържат към масажите и разходките. Специално за този тип пациенти вече много спа центрове прибавиха към арсенала си и така наречените “солни” стаи - помещения, облицовани от всички страни с уникалната хималайска каменна сол, розова на цвят. Прекарването на време в тях е изключително полезно за дихателната система. Можете да се възползвате от тези моменти за медитация или просто почивка.

За пациенти с болки вследствие на различни травми или болести, понякога лекарите препоръчват спа като придружаваща терапия за отпускане и възстановяване. Консултирайте се относно вашето индивидуално състояние, за да изберете най-правилния подход за неговото лечение.

При депресивни състояния също прекарването на време в спа може да помогне, тъй като доказано се повишават нивата на серотонина, за който знаем, че е хормонът на щастието.

Освен това за всички дами, независимо от възрастта, почивките на спа са винаги любими. Можем да се запишем и на специализирана терапия за подмладяване, разкрасяване или отслабване. В комбинация с фитнес и йога, плуване и подходящ хранителен режим можем да постигнем истински чудеса.

Апартхотел “Лъки Банско - СПА & Релакс” е мястото, където можете да се отдадете на интензивна и пълноценна почивка.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!