Ако си мислите, че вече сте станали свидетели на всички по-значими нововъведения в Интернет сегмента, помислете пак. Днес той се променя изключително динамично и макар тези промени често да не са във фокуса на медийното внимание и да отстъпват по популярност на политическите или футболните новини, те често са с огромно значение за развитието на уеб бранша и на обществото ни като цяло.

„Социалните мрежи са пред най-голямата промяна от времето на своето създаване, електронната търговия – също, границата между нейтив приложения и уеб все повече се размива, а изкуственият интелект тепърва ще става все по-значим фактор за развитието на сектора. Това са само малка част от процесите, които наблюдаваме тази година и които тепърва ще оказват влияние върху бизнеса и обществото“ - посочва Борислав Божидаров от най-голямата българска хостинг компания СуперХостинг.БГ. Неговият екип следи внимателно всички тенденции в сектора и в следващите редове ни запознава по-подробно с най-значимите сред тях.

Прогресивни уеб приложения (PWA)

Още от момента на създаването си, т.нар. нейтив приложения имат огромни предимства, предоставяйки на потребителите по-удобно и изчистено изживяване, бързина и независимост. Същевременно все повече специалисти са на мнение, че тези предимства не трябва да се налагат за сметка на ползите от отворените уеб стандарти, на които е изграден интернет.

Решението, според мнозина, са прогресивните уеб приложения (Progressive Web Apps – PWA), които предлагат изживяване, близко до нейтив мобилните приложения, но в уеб среда. През последните години те навлизат активно  и очакванията са тепърва да оказват по-голямо влияние върху сектора. От една страна те не се нуждаят от инсталиране и не затварят потребителя в една единствена програма, а от друга – гарантират типичните за нейтив апликациите по-бързо зареждане, възможност за работа офлайн, push известия и редица други функционалности.

Fediverse

Най-голямата промяна в сегмента на социалните мрежи може би се осъществява в момента и то – на ниво отворени стандарти. Тя се нарича Fediverse и представлява концепция за децентрализирана вселена от социални мрежи, които си взаимодействат помежду си чрез общ протокол. За разлика от традиционните платформи като Facebook и X (Twitter), Fediverse не се управлява от една компания, а от мрежа от независими сървъри, управлявани от отделни общности. Ако и на вас този модел ви прилича на самата архитектура на интернет, не сте единствените. Това позволява на потребителите да избегнат рисковете от централизирания контрол, неправомерното използване на лични данни и цензурата.

Изкуствен интелект (AI) и машинно обучение (ML)

„Купете си новата ни четка за зъби – също като старата, но с AI” - това шеговито меме се появи в интернет, за да покаже в каква степен е преекспонирана темата за изкуствения интелект напоследък. Това, че всеки маркетингов отдел се опитва да се възползва максимално от него, обаче не означава, че той по същество не е изключително значимо явление. Очакванията на екипа на СуперХостинг.БГ са през следващите месеци и години AI да се отрази на редица  дигитални области – от уебдизайна и потребителското изживяване, през комуникацията с посетителите, предсказването на тяхното поведение и автоматизирането на множество процеси. Компанията е в търсене на най-добрата формула за запазване на човешкото отношение в обслужването, с което е разпознаваема, и въвеждането на нови “умни” AI базирани решения.

В онлайн търговията – разделяне на фронтенд от бекенд

Това е още една промяна, която макар и да не е във фокуса на общественото внимание, има потенциала да промени изцяло начина, по който пазаруваме. Наричат я headless commerce, което е почти невъзможно да се преведе адекватно на български език (нещо като „обезглавена търговия“). По същество обаче представлява разделяне на фронтенда от бекенда на системите за електронни продажби и интегриране на ecommerce функционалности в различни приложения, уебсайтове и платформи. Това гарантира по-голяма гъвкавост и мащабируемост, по-персонализирано пазаруване и по-плавно потребителско изживяване.

Снимка: SuperHosting.BG

Гласoво търсене и интерактивност

Търсенето с глас се използва все по-масово и тази тенденция занапред ще налага необходимостта от оптимизация на уебсайтове за работа с глас. Развитието на нови интерфейси, плъгини за големите CMS платформи, както и интеграцията на уебсайтове с чатботове и виртуални асистенти са само част от тенденциите, които предстои да видим в тази област.

Киберсигурност

Няколко тенденции се обединяват, създавайки своеобразна „перфектна буря“ в сферата на информационната сигурност. От една страна – ускорената дигитализация и навлизането в интернет на все повече хора без сериозни технически познания, които са много по-уязвими на злонамерени действия. От друга – развитието на Internet of Things (Интернет на нещата) и свързването на все повече устройства около нас, които също стават потенциални цели на атаки. А от трета – самите атаки стават все по-комплексни, участниците в тях – по-силни, а често – и подкрепяни от цели държави.

Всичко това означава, че правителствата, компаниите и отделните потребители трябва да полагат много по-големи усилия, за да се предпазят от най-новите рискове в киберпространството. Обучението на потребителите става ключово за способността на организациите и общностите да отговорят на тези заплахи. На ниво хостинг това налага необходимостта от по-сериозни мерки за защита – както от DDoS атаки, така и от разбиване на пароли, злонамерено криптиране на данните и други рискове. Някои хостинг компании като СуперХостинг.БГ от години инвестират в своите системи за защита и днес в голяма степен са подготвени, предпазвайки клиентските сайтове от огромен брой атаки, без те дори да усетят това.

Устойчивост и достъпност

Интернет браншът няма как да съществува извън обществените тенденции и днес те оказват все по-осезаемо влияние върху компаниите от този сегмент. Нуждата от устойчивост и технологии, щадящи околната среда, води до навлизането на нови екологични практики в уеб разработката за намаляване на въздействието на сайтовете и приложенията върху природата. Те се оптимизират за по-бързо зареждане и намалена консумация на енергия, а самите хостинг компании във все по-голяма степен използват възобновяеми енергийни източници. Достъпността на онлайн ресурсите също е от все по-важно значение. Все повече уебсайтове и приложения са достъпни за хора с увреждания, което позволява на всички да се възползват максимално от предимствата на дигитализацията.