Пластмасовите градински мебели са добър избор за терасата или градината – те са леки, местят се и се прибират лесно за зимуване, здрави са и са на достъпни цени. Поддръжката им също не е особено трудна, но ако искате да сте сигурни, че те ще изглеждат наистина добре още дълго време, задължително трябва да ги почиствате по правилен начин. Освен текущата грижа в месеците, в които ги използвате, добре е да правите сериозно почистване на пластмасовите си градински мебели и когато ги прибирате наесен и ги вадите отново напролет.

Ето няколко специални съвета за почистване на пластмасови градински мебели, които със сигурност ще ви бъдат от полза.

Какво да не правите

Да започнем с нещата, които не трябва да правите, когато почиствате пластмасовите градински мебели. Важно е да помните, че не бива да използвате какъвто и да е вид абразивни четки, гъби или препарати. Те ще надраскат повърхността на мебелите, а в драскотините ще се натрупа мръсотия, която след това никога няма да можете да изчистите.

Всъщност изобщо не е нужно да използвате скъпи, специализирани препарати за почистването на мебелите. В следващите редове ще Ви разкажем за няколко домашни рецепти, с които лесно можете да почиствате пластмасата.

Снимка: iStock

Домашен препарат за почистване

Може да Ви се стори невероятно, но всъщност пластмасовите градински мебели се почистват много успешно с оцет и сода за хляб. Разтворете малко оцет и сода бикарбонат в топла вода, измийте праха от мебелите и ги изтъркайте добре с мека гъба, напоена с разтвора. Накрая, разбира се, изплакнете.

Универсален почистващ препарат

Ако мебелите не са много замърсени, можете да ги почистите и с универсален почистващ препарат, разтворен във вода. Може да използвате и препарат за съдове. Просто измийте с мека гъба или четка и изплакнете.

Този трик работи предимно със зелени и бели пластмасови градински мебели. Ако са в друг цвят, първо опитайте на невидимо място (например на дъното на седалката) дали има опасност препаратът да увреди повърхността.

Снимка: iStock

Водоструйка

Един от най-лесните и бързи начини да премахнете всичката мръсотия, натрупана по мебелите, е да използвате водоструйка. За тази цел обаче водоструйката трябва да не е много мощна, а струята да не е много тънка. Пластмасовите мебели са леки и може да изхвърчат от силната водна струя. Така че включете на най-ниската мощност, сложете разпръскващ накрайник и пробвайте внимателно.

Специални препарати

Все пак има някои замърсявания, които няма да можете да почистите по изброените начини. Ако металните части са ръждясали, ще трябва да използвате специален препарат за ръжда, който не уврежда пластмасата. За някои по-упорити замърсявания може да използвате обезмаслител.