„Ако някой иска да разбере какво е да работиш в най-добрия екип, нека се чувства поканен да се присъедини към нас“, казва Евгени Иванов, управител на един от хипермаркетите на Kaufland в гр. Пловдив. От думите му веднага разбираме, че Евгени е екипен играч и вдъхновяващ лидер за своите колеги.

Как започва всичко

Евгени стартира кариерата си в Kaufland преди 10 години като служител на непълен работен ден. Негов приятел му препоръчва компанията като място, в което имаш възможност да работиш гъвкаво и да съчетаваш работата и задълженията в университета. За едно десетилетие Евгени сменя няколко позиции: от непълно работно време преминава на пълно, после е назначен за ръководител на отдел. Следващата голяма стъпка е ръководител на сектор, а днес Евгени успешно управлява хипермаркет на Kaufland и екип от близо 100 души.

Отборната игра

Как започва един работен ден на Евгени? Той си има свой ритуал, към който винаги се придържа. „В началото на работния ден задължително минавам, за да се видя лично с всички колеги, които са на работа“. От думите му разбираме, че личното отношение и уважението към всеки един колега са принципите, на които Евгени се стреми никога да не изневерява, що се отнася до управлението на екипа. Може би точно затова той успява да постига високи резултати и заедно с екипа му да предоставят на клиентите безупречно отношение и обслужване.

Любимите ежедневни работни занимания на Евгени също са свързани с управлението на екипа му: „Най-много обичам да давам на колегите обратна връзка за добре свършената от тях работа и да ги поощрявам. Най-важно е да цениш работата на всеки и да не забравяш да го показваш“, разказва Евгени. 

Суперсилата на Евгени: Вдъхновяващото лидерство

Разбира се, като на всяко работно място, и тук Евгени се среща с редица предизвикателства, но многото години опит са го научили как успешно да се справя с тях. „Не обичам паниката и хаотично взетите решения, затова независимо каква е ситуацията, запазвам самообладание, обсъждам казуса с колегите и заедно намираме най-доброто решение“, споделя той. Именно защото Евгени показва, че мнението на неговите колеги е ценно и има значение при вземането на важни решения, той засвидетелства уважението на своя екип и се превръща във вдъхновяващ лидер за тях.

Суперсилите на работодателя

„Всички професионални умения, които имам, съм придобил благодарение на опита и многото обучения, през които съм преминал в Kaufland, провеждани от колеги, от преки ръководители и от външни за компанията експерти”, разказва Евгени. На въпрос защо Kaufland е добро място за работа, отговорът му е категоричен: „Компанията е сигурен и гъвкав работодател, който изгражда добри трудови навици и дава разнообразни възможности за развитие. За мен това е най-важното“.

Следващата цел

„Само времето ще покаже как ще продължа професионалния си път оттук нататък“, казва Евгени. „Целта ми е аз и колегите ми да продължим да се развиваме като личности и като професионалисти – да ставаме все по-добри в това, което правим. Всъщност да бъдем най-добрите“.

Научи повече за кампанията „Разчитайте на нас“ на https://kariera.kaufland.bg/supersili.