Режимите за хранене основно са предназначени за хора, които желаят да намалят телесното си тегло. Съществува обаче и противоположната ситуация, при която човек иска да покачи своята телесна маса. Общото е, че причините почти винаги са сходни – неудовлетвореност от външния вид и проблеми със здравето.

При хората с наднормено тегло съществува риск от диабет, високо кръвно налягане, болести на опорно-двигателния апарат и много други. Прекалено слабите мъже и жени пък са предразположени към анемия, отслабена имунна система, косопад, по-бързо състаряване на кожата и т.н.

И при двата случая, за да е успешна корекцията на килограмите – независимо дали тя ще е нагоре или надолу, процесът трябва да е съобразен с индивидуалните особености и да не застрашава здравето на човек.

Снимка: Аюрведа Банско

 

Начини за правилното покачване на килограмите

Оптималният вариант винаги е свързан с прилагане на природосъобразни методи и терапии. Те не само че са подходящи за всеки, но определено са и безопасен начин за постигане на желаната промяна.

Аюрведа е неизчерпаем източник на подходящи храни и процедури за качествен живот и добро здраве. Древната наука за човека и философия за живота е отличен помощник дори при качване на килограми. Както при останалите лечебни практики, и тук се изисква предварително да се прецизират индивидуалните особености на човека и баланса в неговия организъм.

Преди да се премине към нов режим на хранене и промяна на някои вредни навици, консултацията със специалист е задължителна. Добре е да се посети утвърден аюрведа център като Аюрведа Банско и https://ayurvedasofia.bg/ , където лекарите могат да дадат най-точния отговор на въпроса: „Как да напълнея толкова, колкото е полезно за мен?“.

Аюрведа лечителите могат да установят какво е специфично за конкретния човек и на какво се дължи нарушения му баланс. Счита се, че хората с Вата доша са по-склонни към проблеми с теглото,  отколкото тези с Кафа и Пита доша. Каквато и да е конкретната причина, хубаво е, че има няколко универсални правила и храни, които могат да помогнат за постигане на търсената хармония.

Снимка: Аюрведа Банско

 

Лесни правила за здравословно тегло

Според Аюрведа освобождаването на организма от натрупаните токсини е основен принцип за постигане баланс и съхранение на добро здраве. За целта помагат детоксикиращи отвари, храни и медитация. Погрешно е да се счита, че детоксикацията е процес свързан единствено с преодоляване на наднормено тегло.

Отровите вътре в нас са еднакво вредни за всеки и са пречка за постигане на добър тонус. Правилното увеличаване на свръх слабото тяло също изисква добър метаболизъм и храносмилане.

Нарушената им функция води до проблеми с преработката на храната и с нейното усвояване, което е една от основните причини за неконтрулируемото слабеене. За целта храната трябва да е питателна, да се приема в нормални количества в определено време. Най-добрият вариант е да има три основни хранения с две междинни закуски между тях. 

Препоръчителни храни

На трапезата не бива да липсват полезните пробиотици, основно в  киселото мляко. Месото е основна част от новия хранителен режим и е подходящо да се комбинира със свежи зеленчуци под формата на салати. Най-полезни в случая са червените меса. 

Индийската кухня традиционно е популярна с богатството си на вкусове и аромати. Подправките са съществен елемент от усвояването на храната, Кориандър, джинджифил, кимион, пипер, куркума са задължителни съставки за повечето ястия.

В режим на покачване на килограми човек не бива да се лишава от нито един от основните типове продукти. Тяхното пълноценно усвояване се постига с правилна комбинация и преработка до подходящ за консумация вид.

Снимка: Аюрведа Банско

 

Аюрведа лечителите казват, че за стомаха е добра топлата и питателна храна. За да се наддаде на тегло в нея, е нужно да присъстват балансирани количества мазнини и протеини. Яжте ядки, месо, яйца, мед, кокосово масло и всичко останали храни, които са богати на калории. Те ще дадат необходимата сила на организма.

Противно на приетите правила първо да се консумират салатите, то в режим на качване на килограми, аюрведа препоръчва да се започва от най-тежките храни. Това означава първи да са основните храни, след това зеленчуците.

Прясното мляко е пълноценна храна и необходима храна, тъй като е богата на мазнини и протеини. На ден приемайте до 500-600 мл пълномаслено мляко. Картофите също са задължителни при режим на наддаване. Отнася се още за авокадото и бананите. Подходящи плодове са грозде, праскови, круши.

На масата трябва да присъства фъстъчено масло, пълнозърнест хляб, билковите чайове, сушените плодове, растителни масла, варива.

Пълноценната и чиста храна е начин за постигане на балансиран и качествен начин на живот.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!