С настъпването на есента и зимата, времето се променя и става все по-студено. Това налага да вземете мерки за подготовка на автомобила, за да може да се движите безопасно и комфортно през студените месеци. В тази статия от екипа на Maxcar ще споделят няколко съвета как да подготвите колата си за зимните месеци.

Съвети за подготовка на автомобила за студените месеци

Подготвянето на автомобила за студените месеци е важна задача, която може да ви помогне да шофирате по-безопасно и комфортно. Ето какви са препоръките за профилактика, които да следвате:

1. Подмяна на гуми

Зимните гуми са най-важната част от подготовката на превозното средство за студеното време. Те осигуряват по-добро сцепление на сняг и лед, което намалява риска от поднасяне на колата и инциденти. Препоръчително е да се сменят, когато температурата падне под 7 градуса по Целзий. Ако живеете в район с мека зима, може да изчакате температурата да падне до 0 градуса по Целзий.

От онлайн магазин Maxcar обръщат внимание, че когато избирате гуми, е важно да вземете предвид размера на превозното средство, вида на гумите, които използвате в момента, както и условията, които ви очакват при шофиране.

2. Проверка на антифриз

Антифризът предпазва двигателя от замръзване през зимата. Той също така помага за предотвратяване на корозия и износване на частите на двигателя. Той трябва да се проверява и допълва редовно, напомнят от MAXCAR. Препоръчително е това обслужване да се прави това поне веднъж годишно, или по-често, ако шофирате в екстремни условия.

За да проверите нивото на антифриз, отворете капака на резервоара и проверете дали нивото е над маркировката "min". Ако е под маркировката, добавете антифриз, докато нивото достигне маркировката "max".

3. Проверка на осветление

Светлините на автомобила са от съществено значение за безопасното шофиране през нощта и при лоши метеорологични условия. Специалистите от Maxcar препоръчват да правите проверка на светлините поне веднъж годишно. Проверете дали авточастите, като фарове, стоп светлини, мигачи и габарити, са в изправност. Ако установите, че някоя от светлините не работи, трябва да посетите сервиз и да я подмените възможно най-бързо.

4. Подготовка на акумулатор

Акумулаторът е отговорен за захранването на двигателя, стартера и осветлението. Поради ниските температури през зимата е възможно той да се разреди по-бързо. За да предотвратите това, правете проверки редовно и го зареждайте, ако е необходимо. 

От Maxcar съветват да избягвате използването на ненужни електрически уреди в автомобила, когато двигателят е изключен, защото това може да ускори разреждането на акумулатора. 

Кои допълнителни зимни аксесоари може да използвате?

Освен горните основни съвети, от Maxcar обясняват, че има и някои допълнителни аксесоари за зимата, които ще ви помогнат да шофирате по-безопасно през зимните месеци. Това са чистачки за сняг, стъргалки за лед, вакса за зимни гуми, спрейове за размразяване на стъкла и др.

Следвайки съветите на Maxcar в тази статия, може да сте спокойни, че колата ви е готова да се справи с предизвикателствата на зимата.

  • Платен материал
  • Източник: Maxcar.bg