Все повече домакинства се снабдяват със сушилня – тя е изключително удобство не само в студените зимни дни, но и през лятото, когато перем още по-бързо и често. Ето няколко съвета как да използвате сушилнята по възможно най-правилния начин.

За перфектно изглеждащи дрехи

Много хора си мислят, че използването на сушилня е лесно – завърташ копчето и натискаш бутона. Но за да използвате сушилнята наистина правилно, добре е предварително да прочетете инструкциите за употреба от производителя. Разучете добре какви точно са програмите и как е най-ефективно да ги използвате.

Не всички материи се сушат на една и съща температура. Със сигурност по-високите температури ще накарат дрехите да изсъхнат по-бързо, но могат да увредят тъканите и да накарат дрехите да се свият.

Никога не претоварвайте сушилнята. За ефективно изсушаване и липса на гънки дрехите трябва да могат да падат свободно и между тях да минава достатъчно топъл въздух.

Винаги слагайте дрехите една по една, когато зареждате сушилнята. За целта ги разделяйте една от друга, когато ги вадите от пералнята.

Сортирайте дрехите по тежест. Сушете отделно тежките хавлии и леките летни блузки, например. Така те ще изсъхват заедно и равномерно.

Изваждайте дрехите леко влажни от сушилнята. Ако ги оставите да доизсъхнат на закачалки, те ще имат нужда от по-малко гладене.

Проверявайте етикетите, за да сте сигурни, че дрехите са подходящи за сушене в сушилня.

Снимка: iStock

За минимален разход на електричество

Няма спор – използване на сушилня повишава чувствително сметките за електричество. Но има как да намалите този разход до минимум.

На първо място, още при закупуването на сушилня избeрете модел с висок енергиен клас – минимум А, най-добре – А с няколко плюса. Вероятно цената му ще е малко по-висока от тази на останалите, но ще компенсирате разликата още с първите сметки за ток.

Ако домът Ви е газифициран, можете да си вземете сушилня на газ. Въпреки че са по-скъпи и изискват специален монтаж, те са по-евтини за употреба.

Старайте се да използвате сушилнята само когато е пълна. Да пускате цяла програма за 2-3 блузи е излишен разход на енергия. Ако сушите няколко купа дрехи един след друг, също ще намалите разходите, защото няма да се налага сушилнята да се загрява наново за следващото ползване.

Не отваряйте врата на сушилнята, докато работи. Така топлият въздух ще излезе и новото затопляне ще изхаби още електричество. Не добавяйте мокри дрехи по средата на програмата за сушене, когато зареждането е вече поизсъхнало. Това ще обърка датчика за влага и вероятно не всички дрехи ще изсъхнат добре.

Ако имате възможност, сложете сушилнята в топло помещение. Ако около нея е постоянно студено, необходимостта от повече затопляне ще повиши разхода на енергия. Направете вентилационната система възможно най-къса, за да може въздухът да излиза максимално бързо.

Поне веднъж в месеца почиствайте сензора за влага в барабана, за да работи уредът адекватно. Просто намокрете чиста кърпа или памук с малко спирт и избършете. Създайте си навик след всяко използване да почиствате и натрупания мъх. Това ще намали времето на работа на уреда и ще предотврати появата на неприятни миризми след време. Почиствайте основно сушилнята поне веднъж годишно, за да отстраните всички натрупани власинки.