Двама от всеки трима души, живеещи с диабет, съобщават и за високо кръвно налягане (хипертония). Съществува силна връзка между двете състояния. Те не само имат общи рискови фактори и причини, но диабетът може допълнително да усложни съществуващите здравословни проблеми.

За да избегнете негативните последици от „захарната болест“, както често е наричан диабетът, е добре да знаете кои са рисковите фактори за заболяването и как да се погрижите за себе си. Разбира се, важно е да обърнете внимание и кога да измервате кръвното си налягане, за да избегнете животозастрашаващи състояния.

Какво е диабетът?

Диабетът е хронично здравословно състояние, което засяга начина, по който тялото превръща храната в енергия. Организмът разгражда по-голямата част от храната, която приемате, до захар (глюкоза) и я освобождава в кръвта. Когато кръвната захар се повиши, тя сигнализира на панкреаса да освободи инсулин. Инсулинът действа като ключ, който пропуска кръвната захар в клетките на тялото, за да се използва като енергия.

При диабет организмът не произвежда достатъчно инсулин или не може да го използва толкова добре, колкото трябва. Когато няма достатъчно инсулин или клетките престанат да реагират на инсулина, в кръвта остава твърде много кръвна захар. С течение на времето това може да доведе до сериозни здравословни проблеми като сърдечни заболявания, загуба на зрението и бъбречни заболявания. Все още няма лек за диабета, но намаляването на теглото, здравословното хранене и физическата активност могат да помогнат за пълноценния начин на живот.

Видове диабет

От особена важност е да правите разлика между различните видове диабет и как тялото Ви реагира на заболяването. Съществуват три вида „захарната болест“:

Диабет тип 1

Смята се, че диабет тип 1 се причинява от автоимунна реакция (организмът атакува себе си по погрешка). Тази реакция спира производството на инсулин в организма. Приблизително 5 – 10% от хората с диабет страдат от тип 1. Симптомите често се развиват бързо. Обикновено се диагностицира при деца, тийнейджъри и млади хора.

Диабет тип 2

При диабет тип 2 организмът Ви не използва добре инсулина и не може да поддържа нормални нива на кръвната захар. Около 90 – 95% от хората с диабет са с диабет тип 2. Той се развива в продължение на много години и обикновено се диагностицира при възрастни. Възможно е да не забележите никакви симптоми, затова е важно да изследвате кръвната си захар, ако сте изложени на риск. Тази вариация на заболяването може да бъде забавена с промени в храненето и начина на живот.

Гестационен диабет

Гестационният диабет се развива при бременни жени, които никога не са имали диабет. Ако имате гестационен диабет, Вашето бебе може да бъде изложено на по-висок риск от здравословни проблеми. Гестационният диабет обикновено изчезва след раждането на бебето Ви. Въпреки това той увеличава риска от диабет тип 2 в по-късен етап от живота Ви.

Високото кръвно налягане и диабетът

За да разберем напълно връзката между двете здравословни състояния, е важно да знаем какво точно измерват апаратите за кръвно. Всеки път, когато сърцето бие, то изпраща кръв в тялото чрез кръвоносната система. Между ударите сърцето се пълни с кръв. Кръвното налягане на човек се отнася до две различни, но свързани измервания на този цикъл. Първото, известно като систолично кръвно налягане, е налягането в артериите, когато сърцето бие и изпомпва кръв. Второто измерване, известно като диастолично кръвно налягане, е налягането в артериите, когато сърцето е в покой и се пълни с кръв. Тези две стойности обикновено се представят заедно и почти винаги се повишават и понижават в унисон. За средна нормална стойност се счита 120/80 mm Hg.

По-високите стойности на кръвното налягане често са наричани „тихият убиец“, тъй като може да не предизвикват никакви симптоми. Дори когато кръвното налягане е опасно високо, симптомите, които се развиват, са доста общи. Възможно е първоначално да не ги свържете с високото кръвно налягане. Сред тези симптоми са замайване, главоболие и замъглено зрение. Това могат да бъдат симптомите и на диабета.

В същото време както хипертонията, така и диабет тип 2 могат да предизвикат по-високи от нормалните нива на кръвната захар. Повишената кръвна захар може да увреди клетките на бъбреците, сърцето и кръвоносните съдове. Експертите все още се опитват да установят точните връзки между двете заболявания, но твърдят, че общите рискови фактори играят сериозна роля в развитието на хипертонията и диабета.

Заседналият начин на живот

Един от най-сериозните рискови фактори за високото кръвно налягане и диабета е заседналият начин на живот. Модерните технологии улесняват живота ни, но водят до липса на физическа активност за голяма част от хората. Липсата на движение е свързана с редица здравословни проблеми и се смята, че е основна причина за сърдечно-съдови заболявания, диабет и редица други заболявания, свързани със затлъстяването.

Независимо дали сте заклещени на бюрото по цял ден, или просто се опитвате да откриете мотивация за спортни активности, трябва да имате предвид, че заседналият начин на живот може да бъде опасен. Важно е да развиете навици, свързани с физическа активност. Започнете с леки упражнения като плуване, йога, пилатес или пък най-обикновена разходка.

Старайте се да извършвате физическа активност в ежедневието си. Слезте от автомобила и отидете на работа с велосипед. Изкачете се по стълбите, вместо да използвате асансьор. Разходете се в парка с любим човек. Така времето ще мине неусетно, докато се грижите за здравето си. Освен ползи за физическото си здраве, ще откриете, че движението ще Ви зареди с тонус и добро настроение за останалата част от деня.

Наднорменото тегло

Несъмнено работата в офис, наред с вредните храни са предпоставка за напълняване. Наднорменото тегло е един от най-сериозните фактори за здравословни проблеми, сред които диабет и високо кръвно налягане. Важно е да подходите с отговорност към теглото си. Промяната в начина на живот изисква известни съзнателни усилия, но стойността на здравословната диета и физическата активност си заслужава заради безбройните ползи за здравето.

За да избегнете усложненията от диабет и високо кръвно, е от особена важност да изградите здравословен хранителен режим. Здравословното хранене е въпрос на баланс. Можете да се наслаждавате на любимите си храни, дори да са с високо съдържание на калории, мазнини или добавени захари. Ключът е да ги консумирате само от време на време и да ги балансирате с по-здравословни храни и повече физическа активност. Добавете цветове в чинията си и мислете за храната като за дъга. Тъмните зеленолистни зеленчуци, морковите и доматите, дори пресните билки са пълни с витамини, фибри и минерали. Добавянето на чушки, броколи или лук към задушени ястия и омлети им придава бърз и ефектен прилив на цвят и хранителни вещества.

Освен храненето, при наднорменото тегло изключително важно е да поддържате добро ниво на физическа активност. Дори и да не отслабвате, упражненията засилват кръвообращението в тялото и подобряват функцията на кръвоносните съдове, което може да доведе до понижаване на кръвното налягане. Физическата активност може да подобри и чувствителността към инсулина и да намали нивата на кръвната захар. Дори и да не се изпотявате, прекарването на по-малко време в седнало положение, например ходене пеша или вършене на домакинска работа накрак, може да бъде полезно. Хората с наднормено тегло или затлъстяване са изложени на по-висок риск от сърдечни заболявания и диабет. Допълнително тегло може да доведе до натоварване на сърцето и кръвоносните съдове.

Sendo Advance 3 с подарък – кухненска везна

Макар връзката между диабета и високото кръвно налягане да не е доказана, експертите твърдят, че за хората с риск от хипертония и диабет всички горепосочени съвети, свързани с начина на живот, са сред най-добрите начини за намаляване на риска от заболявания. Добрата диета, физическите упражнения и поддържането на здравословно тегло ще Ви спестят куп тревоги. Спазвайте препоръките на Вашите лекари и следете за нивото на кръвната си захар и кръвното налягане. С помощта на Sendo Advance 3 това се случва с лекота. Технологията HIRA сигнализира при аритмичен пулс, а измерването се случва с натискането на един бутон. Отново напомняме, че освен следенето на здравните показатели, ключ към предпазването от сериозни усложнения е по-здравословният и балансиран начин на живот. Грижата за здравето е грижа за себе си.