Постепенно роботите навлязоха в нашето ежедневие. Няма по-добър пример за това от прахосмукачките роботи. Те вече имат 17-годишна история, но никога не е имало такава лавина от различни оферти, колкото тази година.

Американската компания iRobot беше тази, която въведе първата интелигентна прахосмукачка робот още през 2002 г.: известната Roomba. Името на компанията идва от книгата на Айзък Азимов „Аз, роботът”. През първите две години северноамериканската компания продаде над 1 милион бройки. Преди американците обаче имаше един неуспешен проект на шведите от Electrolux – прахосмукачката робот Trilobite, пусната на пазара през 1996 г. Светът тогава все още не бe готов за инвазията на роботите.

В наши дни съществуват десетки производители на прахосмукачки роботи. Дори и класическите производители на такива уреди излязоха на пазара на кръглите роботи, които почистват дома, без да е необходима намесата на човек. Samsung, Rowenta и Dyson са само няколко примера за такива компании. В техните редици навлизат и производители на техника, които до вчера не са имали нищо общо с производството на прахосмукачки. Xiaomi е добър пример за това.

Днес роботите прахосмукачки са много напреднали. Освен това, ако в къщата има някакви други автоматични устройства, те могат да работят заедно с тях посредством домашната безжична мрежа, за да метат, обират праха и дори да изпират/измиват настилките във всички стаи. Технологията е толкова напреднала, че дори цената вече не е непосилна. Roomba е известна, но скъпа прахосмукачка, която не е по джоба на всеки. Компанията Dyson от скоро навлезе в състезанието с роботите прахосмукачки, но също остава скъпа марка. Xiaomi обаче, редом с останалите китайски компании, въведоха интелигентни прахосмукачки на цени, достъпни за всеки. Всичко, от което имаш нужда, за да ги пуснеш в употреба, е смартфон и инсталирано на тях приложение.

Много хора вече се отказват от класическите прахосмукачки и се преориентират към закупуването на роботи прахосмукачки. Не че ще се изненадате от него, но нека разгледаме списъка с предимствата им:

- автономност: едно от най-големите предимства е, че роботите прахосмукачка се зареждат сами. Когато зарядът в батерията им намалее, те сами се връщат към „базата” и се зареждат автоматично, за да продължат с почистването след това. По този начин роботите никога няма да спрат да работят поради изтощена батерия, като след това ще продължат от мястото, където са били, преди да идат да презаредят.
- програмиране: повечето модели роботи прахосмукачки позволяват програмирането на час, в който да започнат работа. Дори още повече – те могат да бъдат конфигурирани и да започват почистването на определен интервал от време. Други могат да бъдат програмирани и управлявани директно от мобилното приложение, така че не е нужно да си вкъщи, за да пуснеш прахосмукачката в действие.
- дълбоко почистване: благодарение на своите датчици, прахосмукачката робот може да засече най-мръсните пространства в дома. Качва се и слиза от килимите без проблем и не напуска периметъра, докато не извърши дълбоко почистване.
- перфектни размери: прахосмукачките роботи са относително малки, имат кръгла форма и са доста ниски, което им позволява да преминават под мебели, дивани и легла, без да е необходимо да преместваш всичко от неговото място, за да достигнеш до най-скритите и трудни за почистване места в дома.