В процес сте на търсене на печка и не знаете кой тип отговаря повече на нуждите ви? Често разходът за печка се определя не само от цената, показана в магазина, но и от скритата, допълнителна цена, която плащате при използването ѝ с течение на времето. В следващите точки ще можете да проследите предимствата и недостатъците на газовите и електрическите готварски печки, така че при покупката да направите информирано решение, което да отговаря на вашите изисквания.

Разход и пестене

Няма видима разлика в цените между печките, работещи на газ и тези на ток. Цената им варира според спецификациите или модела. Въпреки това, може да се говори за ясна ефективност при използването на газови печки. В техния случай се изчислява намаляване с до половината от разходите, което превръща закупуването на газова печка в много по-рентабилно решение в дългосрочен план.

Снимка: iStock

Начин на готвене

Има мит, според който електрическите печки и фурни готвят по-равномерно, така че храната не изгаря и се сготвя по-добре. Изследователи, специалисти по домакински уреди, готвачи и собственици на ресторанти разбиха този мит за запазване на топлина в електрически фурни и заявяват, че няма разлика между двата начина на готвене. Единственият различен аспект се крие в това, че при газовите печки имате пълен контрол над температурата и можете да управлявате интензивността на топлината по-точно.

Време за готвене

Въпреки че времето за готвене не се различава особено, може да се каже, че при фурните на газ готвенето при тях е по-кратко, защото се загряват по-бързо от електрическите. От друга страна, електрическите фурни задържат топлината за по-дълго време и ако храната не е извадена от фурната веднага, тя може да изгори дори огънят да е спрян. Електрическите фурни са известни с това, че достигат по-високи температури от газовите фурни. В частта над тях отново можем да говорим за по-висока ефективност при използването на газ: интензивността на пламъците може да се промени веднага и преходът от една степен към друга е мигновен, за разлика от готвенето на ток, където това може да мине доста време, преди котлонът да се нагрее или охлади.

Чистене

По отношение на почистването имаме видим победител: електрическите печки, особено тези със стъклени котлони, които няма да ви затруднят да забършете, когато приключите с готвенето. За разлика от газовите печки, които имат няколко компонента за преместване, електрическият котлон може да се избърше веднага и то много по-лесно, само с кърпа.

Снимка: iStock

Сега, след като научихте повече за особеностите на газовите и електрическите печки, ще можете да изберете най-подходящия вид за вашия стил на готвене.