Д-р Неделя Щонова и проф. Тодор Кантарджиев, който гостува в поредицата "Духът на здравето" по bTV, обсъдиха подробно как да подобрим имунитета си и как да се приготвим за неизбежната среща с вирусите този сезон.

Двамата специалисти обясниха, че при студено време белите кръвни клетки по-трудно преминават през свитите кръвоносни съдове и така се пропуква първата защитна линия на имунитета, като по този начин ставаме уязвими към вирусите.

Д-р Щонова и проф. Кантарджиев се съгласиха се, че най-съществен за имунитета е начинът на живот, който водим. А основните фактори за добро общо здраве, а оттам и за здравето на имунната система, са движението, пълноценното хранене и качественият сън.

Двамата стигнаха до извода, че дори тези крайъгълни фактори отстъпват пред значимостта на положителните емоции и доброто настроение. Щастието, любовта, оптимизмът и по-ниските очаквания към света предполагат добро психично здраве, което е най-съществената предпоставка за физическото здраве и оптимално функциониращ имунитет.

Като допълнение към по-философския поглед над проблемите в живота е добре да влязат в употреба и по-лесноизпълними стъпки в ежедневната борба срещу сезонните вируси. На първо място трябва активно да се предпазваме от вирусно заразяване - това става като често проветряваме, спазваме социална дистанция и използваме маски и локални бариерни средства като спрея ВируПротект.

Проф. Кантарджиев обясни как действа достъпният аерозол - смазва лигавицата на гърлото така че вирусите да не достъпват рецепторите на клетките. ВируПротект унищожава и модифицира вирусите така, че да не нападат човешкия организъм.

Професорът уточни, че ВируПротект е медицински продукт, и една от съставките му - ензимът трипсин, добит от риба треска - разрушава белтъчната обвивката на вирусите и не им позволява да се прикачат към клетките на приемника. Така се осуетява разпространението на вирусите в организма и не се позволява разгръщането на вирусната инфекция. А това фактически намалява вирусния товар, с който трябва да се справи човешкият организъм. Действа като вид предпазна маска, опъната директно върху гърлото.

Д-р Неделя Щонова и проф. Тодор Кантарджиев коментираха, че е особено важно да се пазят и децата, защото при тях е още по-трудно да се спазва социална дистанция и да се носят маски, сравнено с възрастните.

Специалистите се съгласиха, че "природното е най-добре" и за децата, и за възрастните. А спреят ВируПротект с неговите активни съставки глицерол и трипсин, както и механизъм на действие, е сред натуралните алтернативи.

Д-р Щонова и проф. Кантарджиев уточниха, че е подходящ за използване при първи симптоми на вирусна инфекция, а е и безопасен - не "тормози" имунитета. Като се приложи в самото начало на вирусната инфекция, ВируПротект спира нейното развитие и тя протича по-леко и по-кратко, като боледуването трае средно с 3-4 дни по-малко – доказва го проведено в Швеция изследване с пациенти, заразени с риновирус.

Д-р Щонова и проф. Кантарджиев обобщиха грижата за имунитета и борбата с вирусите със значимостта на разходките. И по-точно - разходките с първия приятел на човека, кучето. Точно такива разходки съчетават по най-благоприятен за здравето начин физическите ползи от ходенето и емоционалните ползи от приятната компания.