Без значение дали жилището ви е малко или разгърнато на много квадратни метри, има едно помещение от него, което събира семейството, близките и приятелите ви. Става дума за дневната, която през последните години детронира кухнята и се превърна в сърцето на дома. А в нея, без значение от формата и размерите ѝ, централното място се заема от диваните - меката мебел, без която не можем.

Как да изберете подходящите дивани според функцията на дневната?

Предлагаме ви един малко по-различен поглед при избора на тази мека мебел, който (надяваме се) ще ви бъде от помощ при търсенето на най-подходящия за вашата дневна диван.

Дивани за разговори и събирания с приятели

Ако сте от хората, които предпочитат да използват дневната си за приятни разговори и събирания с приятели, предполагаме за вас е важно меката мебел да може да осигурява максимален комфорт на седене. Важно ви е също така, когато приятелите ви се разположат на дивана да могат да осъществяват пряк визуален контакт помежду си.

 Според интериорните дизайнери подходящата мека мебел за дневната ви са линейните модели (класически дивани с три седалки и подлакътници). Разположете ги един срещу друг, допълнете ги с един или два фотьойла и ще имате прекрасно място, на което можете да разговаряте дълго и приятно с приятелите си.

А ако искате да имате още повече места за сядане и гостите ви да се чувстват още по-приятно и комфортно, можете да се спрете на някой от стилните и елегантни модели П - образни дивани. Този вид мека мебел е не само много удобна, но и формата ѝ позволява на седящите на нея да имат пряк визуален контакт помежду си, което засилва желанието за разговори.

Дивани за релакс

Ако дневната е помещението, в което обичате да прекарвате всяка свободна минутка, с която разполагате, тогава ви имате нужда от мека мебел за релакс. Идеалните дивани за вас са с ергономична форма, с меки подлакътници и облегалка, които осигуряват добра опора на гърба и врата и ако е възможно, удобна опора за краката.

Отличен избор за качествена отмора са моделите, които разполагат с допълнителни функции като увеличение на седалките, трансформиращи се в удобен шезлонг седалки. Или диваните, които разполагат функционалности като поставки за лаптоп, място за зареждане на телефони и други допълнителни екстри, които да направят почивката ви още по-пълна.

В случая вие сте късметлии, тъй като на пазара можете да откриете широка гама от мека мебел, които могат да ви осигурят необходимото удобство и релакс. Такива видове например са изключително популярните (и много удобни) ъглови  дивани,  както и модулните меки мебели, които позволяват да конфигурирате елементите им по най-удобния за вас и семейството ви начин. И двата вида мека мебел предлагат както достатъчно места за сядане, така и възможност да се излегнете удобно в почивния си ден и да се насладите на заслужената почивка пред телевизора.

Дивани с функция “сън”

Ако ползвате всекидневната и като място за почивка, и като помещение за спане или нямате допълнителна спалня за гости, меките мебели с механизми за разтягане са подходящ избор. Добрата новина е, че можете да откриете модели с функция “сън” сред всички видове дивани, които се предлагат по магазините. Само трябва да откриете подходящия модел мека мебел и да прецените дали механизмът на разтягане ще отговори на нуждите ви.

Към момента, едни от най-продаваните и търсени дивани с функция “сън” са ъгловите модели, тъй като осигуряват както желаният комфорт през деня, така и удобство по време на сън. Разтегателните им механизми са максимално опростени и за да се трансформира дивана в легло е нужно просто едната част да се издърпа. Освен това, този вид мека мебел не само се превръща за секунди в голямо двойно легло, но и предлага доста място за съхранение на спално бельо, дрехи вещи.