Академик Лъчезар Трайков - един от най-търсените невролози в България, Андрей Марков, съосновател и управител на "Аджъбадем Сити Клиник", както и доцент д-р Спас Спасков, бивш директор на “Пирогов”, се събраха със свои колеги по покана на най-голямата болница за рехабилитация в България - “Сердика”, на представянето на революционния робот HAL CYBERDYNE*.

Демонстрацията протече динамично със съдействието на двама пациенти от болницата, лекуващи се с HAL. Интересът към свръхмашината стана още по-голям, след като някои от гостите зададоха въпроси към пациентите как се чувстват след процедура с HAL и получиха повече от положителен отговор (гледайте видеото). 

Светилата в българската медицина не само останаха впечатлени от възможностите, които предоставя робота HAL за възстановяване на пациенти с травми, а пожелаха и да бъдат информирани постоянно за състоянието на лекуващи се вече пациенти. 

За да предостави възможно най-високо качество на медицинската услуга с робота HAL болница “Серпдика” изпрати свой екип на обучение в Япония. Директорът на “Рехабилитация и физиотерапия” в г-н Димитър Петров разказа накратко за ключовите моменти при прилагането на HAL в лечение на травми и демонстрира как HAL разпознава импулсите на мозъка, превръщайки ги в движение.

Достъп до революционния метод за рехабилитация има всеки, който се допита до екипа на болницата. Оказва се, че след Швейцария, Германия и Италия, България е четвъртата държава в Европа, която разполага с революционния екзоскелет.

Достъпността е приоритет за “Сердика” и медицинската услуга с екзоскелета е на приемлива цена. Болницата работи с НЗОК по всички клинични пътеки за продължително лечение и рехабилитация и приема пациенти с всякакви травми.
—————
*HAL (Hybrid Assistive Limb) е най-съвременната технология в света за възстановяване на двигателните функции при травми и заболявания на нервната система и опорно-двигателния апарат. Екзоскелетът HAL води до сливане на човек, машина и информация чрез прецизно улавяне на нервни импулси. Японският робот, произведен от световния лидер в създаване на подобни изобретения, помага на хора с физически увреждания да се движат и им дава възможност да упражняват по-голяма мускулна сила от обикновено. Уникалният механизъм на технологията ускорява регенерацията на невроните и “учи” мозъка отново да движи крайниците.

Повече можете да научите на
www.serdika.com и на телефон 0700 70 112