Да си дама означава да покажеш, че имаш класа, добро възпитание и маниери. Това, че една жена е шикозна, съвсем не означава, че трябва да бъде сноб. Когато се говори за маниери и женственост, в ума ни автоматично изниква примерът - първа дама. Тя е жената, която всеки гледа с възхищение и винаги остава пример за стил, изящество и мода. Тя не е само модел за по-улегналите жени, а и на всички млади дами, които жадуват да изглеждат толкова добре, като жената на президента.

Зимата вече е в разгара си и повечето от нас планират покупка на по-топло яке за този период от годината. Но ако искаш да заблестиш и да бъдеш стилна, а аутфитът ти наистина е много важна част от твоя живот, както е важен той за първата дама - якето не е просто яке.

Всички знаем, че първата дама е нежното лице на държавния глава. Тя трябва да се държи и да изглежда така, че президентът да бъде харесван. Мярката във всичко е основното правило - стилна и обрана в облеклото. Казват, че жената краси мъжа и въпросът е да се държи така, че да е приятно да я гледаш и да внушава респект у всеки. Това е трудна задача, но не и недостижима. Ако и ти искаш да изглеждаш неотразимо и зашеметяващо, без да натрапваш с натруфеност, последвай тези няколко простички съвета за дамски якета и със сигурност ще успееш да заблестиш, като първата дама.

* Изберете яке, което е подходящо за различни поводи.
Ако сте дейна личност, която ежедневно посещава различни културни и делови мероприятия, подберете внимателно връхната си дреха, така че да се съчетава успешно с официално и спортно елегантно облекло. Чудесен вариант би бил така нареченият тренчкот, който пасва идеално върху дънки, рокля и униформа. Черният цвят си остава класика.

* Винаги взимайте под внимание вашата фигура.
Ако сте от дамите с фигура тип пясъчен часовник, заложете на яке, което има колан или връзка в областта на талията. Така то ще ви направи по-женствена и елегантна. Ако пък фигурата ви е тип круша, се спрете на палто или тренчкот с А-образна форма. Разкроената кройка ще ви помогне да прикриете всички проблемни зони на тялото. Вземете под внимание височината си и така преценете и дължината на якето. Ако сте по-ниска и сте в отбора на "миньоните", със сигурност трябва да заложите на яке, чиято дължина не минава линията на коленете ви. Ако сте сред по
високите дами, спокойно може да се доверите на по-дългите якета.

* Материята е много важна и винаги има значение, особено ако по-голямата част от времето си прекарвате навън. Кожата, патешкият пух, вълната и други подобни материи са най-удачни в случая, защото ще успеят да ви осигурят максимална топлина и комфорт.

* Якето и обувките винаги трябва да са съчетани добре.
Особено ако сте от хората, които изразяват себе си чрез стила, то тогава задължително трябва да наблегнете на добра комбинация яке-обувки. Когато носите елегантни боти или ботуши на ток,  ги съчетайте с тренчкот или кожено палто. Но ако сте привърженик на по-спортния стил и
носите спортни ботуши - шушлековото яке или аноракът ще са идеални. Обувки, като апрески, кубинки и други могат да бъдат съчетани перфектно с яке тип парка.

В заключение

Работете върху стойката си, защото тя е важна част от това да си истинска дама. Гърбът винаги трябва да е изправен, без значение дали сте прави, или седнали. Винаги залагайте на елегантността и скромността - трябва да създавате у другите усещане за
достойнство.

Бъдете спретнати и никога с намачкани дрехи. Говорете ясно и не мрънкайте, ако
искате да създадете впечатление, че сте достоен пример за истинска дама.

Бъдете внимателни към другите, направете така, че хората да се чувстват комфортно с вас.