Изборът на количка не е лесна задача, особено днес, когато има толкова голямо разнообразие от модели и видове. Но вие можете да се справите с “отличен”, стига да знаете кои са основните фактори, които играят роля при избора.

5 съвета, които ще ви помогнат да откриете количката за вашия малчуган

  • Помислете при какви условия ще я ползвате

Преди да започнете търсенето на количка помислите при какви условия ще я използвате. Дали ще се налага често да използвате градски транспорт или ще се придвижвате повече с личен автомобил. Вземете под внимание и дали живеете в градска среда или на село, къде най-често ще се разхождате, колко често ще излизате с бебчо на разходки и т. н., и т. н.

  • Подходете с внимание към комфорта и безопасността

Без значение от вида на количката, най-важното е тя да може да предоставя на дребосъчето максимален комфорт и удобство. Затова ви съветваме да се спирате на модели със сменяща се посока на коша. Добре е също така  количката да е с качествена, сваляща се тапицерия, да разполага с поставка за крачета, сенник, достатъчно голям багажник, поставка за вода и други функционалности. Най-важното обаче е да се уверите, че продуктът разполага с 5 точкови колани, тъй като те осигуряват пълната безопасност на мъничетата, докато са в количката.

  • Уверете се в маневреността

Проверете лично дали можете лесно да управлявате избрания модел както в права линия, така при завой. Вижте и дали можете да управлявате количката само с една ръка, защото това все някога ще ви се наложи.

За маневреността голяма роля играят и колелата на бебешките колички, затова проверете дали предните колела се въртят на 360 градуса и най-вече дали се застопоряват стабилно.

  • Не подценявайте теглото

Ще използвате количката почти всеки ден, затова теглото ѝ никак не е за пренебрегване. В търговската мрежа се предлагат както по-тежки, така и доста леки бебешки колички и за да направите точния избор ви съветваме да вземете под внимание както вида на количката, така и дали ще ви се налага често да я вдигате и пренасяте по стълби, до асансьора, да се качвате в градски транспорт или не. 

  • Спрете се на подходящия вид

Видът се определя най-вече от възрастта на детенцето, за което искате да я закупите. В този ред на мисли, основните видове бебешки колички, които най-често ще срещнете в търговската мрежа са: комбинирани, летни, джогинг и двойни.

  • Комбинирани 

Моделите от този вид могат да се ползват целогодишно и от самото раждане на мъничето, чак докато килограмите му надвишат 15. Обикновено могат да се трансформират, като има както модели 2х1, които включват два продукта - зимен кош и лятна седалка (летен кош), така и модели 3х1, които включват кош за новородено, седалка за кола и летен кош.  

Минусите им са, че са по-тежки и обемни и ако трябва да ги пренасяте или да се качвате и слизате от градски транспорт може да срещнете затруднения.

  • Летни

Летните или тип “чадър” колички са подходящи за бебчета, които вече могат да стоят седнали. Те са  доста леки, удобни за разгъване и сгъване и са добър избор, ако често се налага да пътувате с градския транспорт

Минусите им са, че можете да ги използвате най-вече в топло и хубаво време. Не са много подходящи и за разходки по неравен терен.

  • Джогинг

Особеното при тези бебешки колички е, че са по-обемни и разполагат вместо с четири, с три колела. Обикновено се избират от родители, които спортуват и искат да могат да тичат, докато разхождат мъничетата.

Минусите им са по-голямото им тегло и обемност и доста по-трудното сглобяване.

  • Двойни

Двойните модели са предназначени за близначета или за малчовци с много малка възрастова разлика и могат да бъдат както комбинирани, така и летни или джогинг. Особеното при този вид е най-вече тяхната конструкция, според която седалките могат да или една зад друга, или една до друга.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!