Лилавите плодове и зеленчуци се превърнаха в актуална тенденция през последните години. Тяхната популярност не се дължи единствено на естетическия им цвят, а по-скоро на ползите, които консумацията на тези храни носи за здравето. В тази статия ще ви разкажем за 5 лилави храни - някои от тях познати по нашите географски ширини, други по-екзотични, които си струва да включите в ежедневното си меню. Кои са те и с какво са полезни - вижте в следващите редове.

1. Лилаво зеле

Когато става въпрос за зеленчуци в този нетрадиционен цвят, лилавото зеле е една от първите асоциации. Добрата новина е, че у нас е съвсем достъпен и може лесно да го намерите в кварталния магазин или на пазара за плодове и зеленчуци. То е богато на различни полезни вещества, като в това число се включват изключително ценните за организма витамини C, A, Е.

Според различни научни изследвания, лилавото зеле има значителни здравословни ползи за човешкото тяло. Заради високото съдържание на витамин C има противовъзпалителен ефект и помага за подсилването на имунитета. То е ниско калорично и едновременно с това е богато на фибри, което го превръща в добро допълнение към режима на хора, които искат да се хранят здравословно и да регулират теглото си.

2. Патладжани

Патладжанът е още един от познатите ни зеленчуци, който се слави с множество ползи за здравето. Той е добър източник на витамин С, витамин К, витамин В6, тиамин, ниацин, магнезий, манган, фосфор, мед, фибри, фолиева киселина, калий и други полезни минерали.

Високото съдържание на фибри в патладжаните, което е ключов елемент за поддържането на балансирана диета, е чудесен начин да подобрите здравето на стомашно-чревния си тракт. В допълнение патладжаните подпомагат здравето на сърдечно-съдовата система и костите, а желязото в тях може да предотврати развитието на анемия.

3. Маракуя

Този малък екзотичен плод произвежда от тропическа лоза, наречена Passiflora Edulis и е известен със сладкия си вкус. Но освен отличните си вкусови качества, маракуята може да се похвали и със съдържание на множество полезни вещества, в това число и антиоксиданти. В него се съдържат също големи количества витамин A и витамин C, затова консумацията на този плод има положително въздействие върху здравето и младостта на кожата, а също и засилва имунитета.

4. Лилави моркови

Виждали ли сте лилав морков? А знаете ли, че до преди няколко века всички моркови са били лилави. Оказва се, че оранжевите моркови, които познаваме днес са култивирани доста по-късно.

Лилавите моркови са хрупкави, сладки на вкус зеленчуци, пълни с различни хранителни вещества като витамин С, витамин А, манган, калий и фибри. Те също така съдържат мощни антиоксиданти. Може да ги използвате както за приготвянето на вкусни салати, така и за интересни сладкиши.

5. Акай бери

Завършваме този списък с лилави храни с още един интересен и екзотичен плод - акай бери. Той произхожда от горите в Централна и Южна Америка и подобно на останалите храни, за които споменахме, е изключително полезен. Обикновено се изнася за други страни под формата на сушен плод, прах или пресован сок. Тези плодовете са заредени с антиоксиданти. Те могат да помогнат за намаляване на високите нива на холестерол и кръвна захар. Освен това имат приятен вкус.

Ако все още не сте го направили, добавете тези 5 лилави храни в ежедневното ви меню. Ако пък ви се похапва нещо вкусно и здравословно, но нямате време да си го приготвите сами, изберете доставка на храна от foodpanda.