Всеки от нас трябва да се храни безопасно и здравословно – това е и посланието на тазгодишния Световен ден на здравето, 7 април.

 

Здравословното хранене е много повече от храната, която слагате в чинията си. Здравословното хранене е начинът, по който мислите за храната. Навиците за хранене могат да се научат, но първо е важно да започнете да мислите за храната като за храна, а не просто като нещо за преглъщане в периодите между срещите, или на път да вземете децата си, или докато чакате някой на спирката. Здравословното хранене означава да се чувстваме добре, да имаме повече енергия и настроение. Здравословното хранене означава здрав организъм.

 

За правилния подбор на храни, за начина на приготвяне на храната, за консервирането и складирането на хранителните продукти, както и за методите, свързани с предпазване от ракови заболявания информира диетологът д-р Чагатай Демир от Анадолу Медицински Център в книгата си “Правилно хранене при здраве и при рак“. В нея авторът дава отговор и на най-често срещаните въпроси: Кои са златните правила за здравословно хранене? Как да се предпазим от различни заболявания, включително и рак? Кои са начините за здравословно отслабване? Какъв трябва да е хранителният режим за пациенти с рак?

 

Хранителните навици представляват 35% от предпоставките, водещи до рак, а в комбинация с физическа активност осигуряват до 40 % защита от ракови заболявания. Затова, от съществено значение е човек да обърне внимание с какво се храни, как приготвя храната си и да отделя време за спорт.

 

В наръчника си за здравословно хранене д-р Демир набляга на ежедневната консумация на плодове и зеленчуци, основата на здравословния начин на живот. „Наличието на витамин С и Е, каротеноиди и други фитохимични и антиоксидантни елементи, намиращи се в състава на плодовете и зеленчуците, неутрализират отделяните при метаболизма оксиданти, които са в основата за развитие на рак. Ето защо, за превенция, най-добрият начин да си набавите антиоксиданти в организма е като консумирате пресни плодове и зеленчуци“.

Други храни, които трябва да включва хранителният режим, са фибрите, бобовите растения, пълнозърнестите продукти, варивата. Това, което трябва да ограничим е консумацията на наситени мазнини, тъй като увеличават риска от рак, и препоръчва замяна с растителни масла и зехтин. Храни, богати на определени омега-3 мазнини, като EPA и DHA, са особено важни, защото могат да намалят риска от сърдечно-съдовите заболявания, да подобрят настроението, както и намалят риска от деменция. Месото, също е нещо от което трябва да се лишим. Месото не се отнася към основните хранителни продукти и следователно не е необходимо да се консумира ежедневно. Също толкова добър източник на белтъчини са варивата.

Термичната обработка на храната, също е съществена част от здравословният начин на хранене. Като алтернатива на методите, свързани с бързата обработка на храната на висока температура, диетологът препоръчва готвене на пара и на фурна, при което се запазват хранителните стойности в продуктите. „Ако барбекюто, все пак, е вашият предпочитан метод, е необходимо да изчакате огънят да достигне състояние на жар, след което желаните продукти да се поставят на най-малко 15 см. разстояние от огъня. По този начин храната се сготвя по-бавно и е по-здравословна".

Информация за Анадолу Медицински Център може да намерите на www.anadolumedicalcenter.bg