„Юробанк” обяви, че приключи споразумението с „Пиреос банк” за придобиването на българското й подразделение, съобщиха от финансовата институция.

„Юробанк” притежават „Пощенска банка” у нас. Стойността на акциите на „Банка Пиреос България” е 75 млн. евро, като тя има активи за 1,7 милиарда евро, кредитен портфейл от 820 милиона евро и депозити в размер на 1,3 милиарда евро, 70 клона и над 900 служители.

„Сделката ще затвърди позицията на Пощенска банка на българския банков пазар, като по този начин банката ще има очакван пазарен дял от над 10% и ще бъде на трето място по размер на кредитния портфейл”, се посочва в официалното съобщение.

Преди няколко месеца стана ясно, че "Пиреос" планират оттегляне от България, Румъния и Сърбия с цел намаляване на лошите кредити.

След придобиването „Пощенска банка” ще има активи за над 5 млрд. евро, капитал от над 600 млн. и нетна печалба от над 70 млн. евро.

Приключването на сделката е обект на одобрение от съответните регулаторни и надзорни органи и се очаква да приключи през първото тримесечие на 2019 г.