Европейската централна банка отне лиценза на малтийската банка Satabank, съобщават местни медии. Финансовата институция е с българска собственост, като от 2018 г. всичките 12 000 сметки в нея бяха на практика замразени от властите заради разследване на пране на пари.

Проверяват се съмнителни трансакции в огромни размери – стотици милиони евро. До момента наложената глоба заради нарушения на разпоредбите срещу пране на пари надвишава 3 млн. евро.

Според „Таймс ъф Малта“ основен клиент на банката е била платежната компания на основателя, съсобственик и директор Христо Георгиев. Цитира се доклад на експерти към Съвета на Европа, според които банката не е имала ясен клиентски профил, работещи мониторингови механизми и не е съобщавала навреме за съмнителни плащания.

„Малта Тудей“ посочва, че преди да основе Satabank през 2014 г. българинът е имал бизнес с електронни пари в Люксембург. Той е свързан с продуктите iCard и myPOS, които оперират на българския пазар. Българският специализиран сайт economic.bg дава и повече подробности в тази посока: Георгиев „притежава близо 50% от „АйКарт“ АД – компанията, стояща зад финансовата онлайн платформата iCard, регистрирано от БНБ дружество за електронни пари (в момента в сайта на платформата името му не фигурира, но е видимо като основател в кешираната версия - б.р.). Той също така e един от директорите в регистрирания в Лондон доставчик на платежни услуги myPOS World Ltd. То оперира в България през „Майпос“ АД – регистриран агент на iCard”.

В хода на разследването одиторите от Erns & Young влязоха в Satabank като администратори. Тогава от банката протестираха срещу високото възнаграждение на експертите от около 700 евро на час, като заявиха, че то ще декапитализира финансовата институция.