Преди Коледа и Нова година финансисти посъветваха всеки потребител да отдели за подаръци 10-15% от доходите си. Често, обаче, в желанието да купим най-подходящия подарък и да посрещнем празника подобаващо, тази сума нараства многократно и достига до 80%.

Така януари се превръща в най-тежкия за финансите ни месец, когато бюджетът остава на „червено”.

Какво съветват експертите? Първо отделете минути за справка за наличните си пари. След това заделете сума за основните разходи. „Ток, вода, разходи по кредити и сметки – защото там, ако закъснеем, наказателните такси и лихви са високи: ако вноската ни е 200 лева, може да стане 300-400 лева”, съветва финансистът Стойне Василев.

Ако финансовото състояние не ни го позволява, вариантът е заем – може да потърсим малък заем от роднини, втора опция е да потърсим банково кредитиране. Най-лесно е да вземем овърдрафт от нашата сметка и да го върнем, когато получим заплата в края на януари.

Психологът Ина Антонова съветва да пазаруваме със списък в ръка, сравнили преди това цените другаде: „Не е необходимо да си купим нещо, което няма къде да носим или с тенденцията „Ще отслабна и ще си го нося”! Купуваме нещото, което ни е необходимо сега или това е т.нар живот в настоящето”.

Добре е да се избягва твърде рязкото ограничаване. То трябва да става постепенно.

Очаква се много пари отново да похарчим около Великденските празници и август – за море.

Затова  е добре по-рано да направим план и да разпределим очакваните разходи.