Цената на петрола на световните пазари достигна най-високите си нива от ноември насам, след като САЩ обяви, че от началото на следващата седмица ще налага санкции на всеки, който купува суровината от Иран, съобщават световните агенции.

В резултат в началото на търговията петролът от сорт „Брент” поскъпна с 21 цента, като се търгуваше на 74,25 долара за барел – най-високото ниво от ноември насам (тогава пикът беше на $74,70).

Очакванията са други крупни производители като Саудитска Арабия да се намесят като повишат своя капацитет, но това ще отнеме време, през което поскъпването ще продължи. ОПЕК се събира чак през юни, а още от началото на годината кралството започна инициатива за намаляване на производството в рамките на цялата организация с цел поддържане на по-високи цени.

И Иран, и Китай (най-големият потребител на ирански нефт) осъдиха решението на Вашингтон, като видях в него политизация на търговските отношения и риск от дестабилизация на Близкия Изток.

Ситуацията обаче със сигурност ще доведе до по-високи цени и за крайните потребители в държави, отдалечени от геополитическото противопоставяне. Експерти вече предупредиха, че при нестабилна международна обстановка започналото поскъпване на бензин и дизел по българските бензиностанции може да продължи.