Една трета от всички нередности по Оперативна програма „Конкурентоспособност“ на ЕС са само в един район – северозападния, като това е довело до корекция на стойност 24 млн. лева. Това обяви икономическият министър Даниела Везиева на брифинг.

Северозапада беше обявен за приоритетен, напомни тя: „Средствата са давани по утвърдени бизнес планове на фирмите с идеята да подобрим бизнес средата и да търсим косвения ефект за жизнения стандарт“. Така проектите в тези общини са 930 за 478 млн. лева, което е съществена част от общия мащаб на програмата.

Най-много нередности има по линия на обществените поръчки и закупуването на активи, проблеми има и по линия на устойчивостта на инвестицията, т.е. определени дейности приключват веднага след усвояването на парите. 42 са нередностите само в IT сектора: „Недопустими са практиките, които констатираме – фирми, които регистрират, че работят софтуери в Северозападния район, а трудовите договори са на други места“. По подобен начин само на хартия са се внедрявали иновации в предприятия.

„Косвените ефекти не ги отчитаме – нито се е подобрила бизнес средата, нито е намаляла вътрешната миграция“, призна министър Везиева.

Текат процедури по възстановяването на „потъналите“ пари, а в ход е и разработката на допълнителни механизми за контрол. Европейската прокуратура вече е започнала две производства.

„За съжаление, това, което трябва да кажем, е, че нашата народопсихология е свързана с това да направим нещо така, че да печелим пари без всъщност да сме направили нищо“, отбеляза министър Даниела Везиева.

Промените в ДКК - заради ПТП

Икономическият министър подчерта, че не е уволнила Атанас Гогов от борда на Държавната консолидационна компания, а е подписала протоколното решение за освобождаването му, дошло от органите на ДКК.

Причината е пътно произшествие със служебен автомобил, заяви Везиева.

Гогов беше назначен в ДКК по времето на Кирил Петков. Везиева беше категорична, че не е променила посоката на икономическото министерство спрямо това, което е наследила от него.