Съдът в Никозия постанови решение за откриване на производство по ликвидация на дружеството Olympic Insurance Co. Ltd, което извършваше дейност на територията на Република България чрез „Застрахователна компания Олимпик - клон България”, съобщиха от Комисията за финансов надзор.

Съдът назначи двама постоянни ликвидатори, като това са досегашният неин временен ликвидатор Павлос Накузи, както и официален представител на Република Кипър.

Следващият етап е надзорният орган върху застраховането на Република Кипър да информира надзорните органи на всички други държави-членки на Европейския съюз за решението за откриване на производство за ликвидация,  включително на конкретните последици, произтичащи от това производство.

Крахът на „Олимпик” създаде куп проблеми и на българския пазар. Хиляди водачи се наложи да сключват наново застраховка „Гражданска отговорност”, а пострадали в произшествия, причинени от застраховани в компанията, все още чакат обезщетения. Парите си чакат и много сервизи. И те, и пострадалите, са зависими от развитието на процедурата в Кипър.

Фалитът в крайна сметка вдигна и цените на застраховките у нас.

Над 200 хилядите българи, потърпевши от фалита на дружеството, сега трябва да изчакат разпорежданията на ликдиваторите. 

От Комисията за финансов надзор обявиха, че тези, които вече са предявили претенции към „Олимпик”, не е нужно да предприемат нови действия, а само да изчакат писмена обратна връзка от ликвидаторите.

Тези, които не са - могат да заявят претенциите си, като предстои отново ликвидаторите да дадат указания как това да се случи.

Регулаторът у нас посочва още, че няма конкретен срок, в които потърпевшите могат да получат вземанията си.

В случай, че вземането на кредитора, вече е било предявено към „Застрахователна компания Олимпик - клон България" КЧТ или към „Olympic Insurance Co. Ltd", Република Кипър, не е необходимо да се предприемат допълнителни действия. Нужно е да се изчака за индивидуалната и писмена обратна връзка от назначените ликвидатори по предявеното вземане.

В случай, че вземането на кредитора още не е предявено, то трябва да бъде  предявено към масата на несъстоятелността на „Olympic Insurance Co. Ltd”. Предстои ликвидаторите да дадат указанията как това може да се случи. Следва именно те да оповестят и реда за предявяване на вземанията, както и да укажат на заинтересованите лица какви действия да предприемат в тази връзка.