Виртуална общност от българи, чрез които да се популяризира потенциалът на нашата страна у нас и в чужбина, беше официално представена днес. Платформата "Гид към България" (guideme.bg) съдържа актуална информация за обяви за работа и събития в три основни направления - живот, работа и образование.

На разположение са и практическа информация и насоки по отношение на уреждане на жилище и всякакви документи, необходими за установяване обратно у нас, информация за стипендии за обучение в чужди университети, профили на работодатели и лични истории на българи в чужбина.

Представянето на амбициозния проект бе подкрепено от присъствието на социалния министър Деница Сачева, на президента (2012-2017) Росен Плевнелиев, както и на ТВ водещия Андрей Арнаудов в качеството му на представител на Движението за национална кауза (ДНК).

Снимка: Тук-Там

Ако някой търси предизвикателства, ако някой иска да прави неща, които излизат извън матрицата, България със сигурност е едно от местата, където може да прави това, каза министър Сачева и отбеляза, че от 1 април ще действа и национална EURES мрежа на сайта на Агенцията по заетостта. Това е платформа, която обединява всички агенции по заетостта на държавите членки на ЕС.

„Ще бъде предоставен финансов пакет, който може да бъде използван при наличие на подписан договор с работодател в България. Това ще даде възможност за покриване на наем при липса на собствено жилище за период от една година. Ако семейството не е успяло да запише детето си на ясла или детска градина, ще може да получи услугите на детегледачка, ако в семейството, което иска да се върне, има член, който не е български гражданин и има нужда от курсове по български и адаптация, това също ще бъде предлагано, както и възможности за допълнителна квалификация и преквалификация", обясни Сачева.

Снимка: btvnovinite.bg

Предвидени са и стимули за всеки, който би отишъл да работи в населено място, където средните доходи са по-ниски от средните а страната, като в рамките на една година към заплащането, което той би получавал от работодателя си, ще получи и половин минимална работна заплата. Средно финансовият пакет с всички услуги за тези, избрали да се реализират у нас, ще е за около 1200 лв.

До началото на месец април ще бъдат обявени промени в Кодекса на труда, които да позволяват повече гъвкавост за младите хора, допълни тя: „Започнахме разговори, с които да идентифицираме тези 170 хил. млади хора, които нито учат, нито работят. Едно число, което обикновено ни стряска като излезе статистиката. Дали това са хора, от една страна, заети в черния сектор, или може да са заети в новите сектори на платформената икономика – някъде, където младите хора, знаете, обичат да се крият от държавата“.

Планира се развитието и на онлайн трудови борси, които да станат място за среща между работодателите в България и младите, които искат да се върнат или млади европейци, които биха искали да работят в България.

„Между 6 и 9 хил. са българите, които учат в различни престижни университети в Европа и за да може да ги информираме какво правим при нас, организираме различни кариерни форуми. Около 60-70% от хората, които посещават кариерните форуми, са заявили желание да са върнат. Около 30% заявяват желание да се върнат в рамките на следващите 6 месеца“.

Кариерни форуми тази година вече бяха проведени във Виена. На 7 март предстои в Лондон, на 25 април - в Кьолн, на 16 май - в Мюнхен, на 17 октомври – отново във Виена. Средно на всеки форум участват около 200 души, сочат данните.

Снимка: Тук-Там

Успехът не е индивидуален днес. Никой сам по себе си не може да е успял. Успехът не се мери в пари, не се мери в рейтинг, не се мери в това удобни медии да ти ръкопляскат. Успехът се мери единствено и само с успеха на обикновения човек в рамките на обществото“, каза от своя страна Росен Плевнелиев.

„Мисля си, че България е скрита перла. Това е добре – тук се живее добре, икономиката върви нагоре, страхотни работодатели, добри заплати, добър стандарт и перспектива за развитие. Ние, българите, може да успеем само заедно. Ако се провалим, индивидуалният успех на всеки един от вас няма да има никакво значение“, смята той.

Резултатите от проучване на създателите на "Гид към България" сред повече от 4600 души показват, че над 50% от българите, живеещи в чужбина, обмислят завръщане в България. А 40% от тези обмислящи завръщане изпитват затруднения с намирането на информация, свързана с това важно решение.

Христо Бояджиев, основател на "Тук-Там", сподели, че темите, които най-много вълнуват анкетираните българи в чужбина, са на първо място, информация за търсене на работа в страната, а на второ — отговори на въпроси, свързани с практичните стъпки за преместване, намиране на жилище, уреждане на здравни осигуровки и т.н. Информация за социалния живот, култура и спорт в България също са сред най-търсените теми.