И сега имаме достатъчно фискални буфери, но съм длъжен да предложа сценарий, при който нещата отидат в доста по-негативна посока – така финансовият министър Владислав Горанов обясни пред журналисти защо правителството предлага промяна на бюджета с 3,5 млрд. лева дефицит и вдигане на лимита на дълга от 2,2 млрд. лв. до 10 млрд. лв.

„Още отсега правя уговорката, че от него на първа етап ще е нужно да се търси от пазара 4,2 млрд., а останалата част от лимита ще се активира само ако се наложи в следващите месеци“, посочи той. Сред причините за допълнителните харчове са програмата „60/40“ за запазване на заетостта в пострадалите фирми, а също и заради капитализирането на ББР, която ще помага на бизнеса.

Вдигането на лимита е с цел при динамична ситуация да не се изпусне подходящ момент за теглене на дълг, обясни министърът.

По думите му са предложени три сценария за развитието на кризата – със запазване на ръста (макар и само до 0,7%), с нулев растеж и с 3% спад на икономиката. Горанов подчерта, че е взето решение да имаме готовност за най-лошия сценарий: „Пред очите ни се вижда, че основните фактори на икономическия растеж – инвестиции и потребление, са изправени пред изпитание“.

Той призна, че за последните седмици икономиката е загубила милиарди в приходната си част. „Ако ограниченията, свързани с пандемията, продължат повече от 3 месеца, възстановяването до предкризисни нива ще приключи едва в края на 2021 г.“, призна Горанов.

При негативния сценарий възстановяването на заетостта се очаква да започне в края на тази година и да продължи в началото на следващата.

Не се разглежда промяна на данъчната политика: „Увеличаването на данъците не е добър съветник. Когато стопанският живот страда, натоварването му с допълнителни тежести няма да му подобри състоянието“.

До момента корекцията на бюджета е коментирана с партиите, които подкрепят правителството. Горанов ще коментира законопроекта с опозицията днес на бюджетна комисия в НС.

COVID-19 в числа
Заразени* Нови случаи Починали Излекувани
България 2 519 6 140 1 090
Света 6 267 669 8 420 373 961 2 848 294
Заразени* Нови Починали
България 2 519 6 140
Света 6 267 669 8 420 373 961
* Общ брой случаи, вкл. починали и излекувани. * Общ брой случаи, включително починали и излекувани. Източник: Worldometer