Нито един пазар не е пострадал, когато на него има повече предлагане и повече конкуренция, ако държавата продава горива на минимална надценка, това ще е добре и за потребителите. Това коментира на брифинг в МС вицепремиерът Томислав Дончев, след като днес изненадващо от финансовото министерство обявиха, че Държавна петролна компания ще държи горивата в резерв, ще продава на граждани и ще оперира с данъчни складове.

„На пазара ще има още един играч – може да се мисли като гаранция за конкурентност“, отбеляза Дончев. Той беше категоричен, че компанията няма да има предимства спрямо останалите играчи на пазара.

По думите му европейското законодателство не пречи за реализацията на подобна мярка. Има държави от ЕС, в които има държавни вериги за хранителни стоки, допълни и икономическият министър Емил Караниколов.

Според него така секторът ще стане по-предвидим и няма да се стига до ситуации, в които поевтиняването на световните пазари закъснява у нас, докато поскъпването винаги идва веднага.

Караниколов отказа да даде повече подробности като, например, дали говорим за нови държавни бензиностанции или за купуване на съществуващи обекти. По думите му скоро ще бъде представен законопроектът по темата и въпросите ще получат своя отговор. Един от тях е защо сега се говори за проблеми с конкуренцията в сектора, при положение, че всевъзможни анализи през годините излизаха с извода, че значими проблеми няма.