5% ръст в реалните доходи на българските домакинства за една година показват изчисленията на Института за пазарна икономика. С изключение на София обаче доходите в страната остават далеч под средното в Европа.

В последната година българите са можели да харчат с 5% повече. Това е реалният ръст на доходите извън поскъпването на живота. Икономистите отчитат и подобряване в структурата на разходите.

Делът на разходите за храна трайно намалява, така в домакинствата остават малко повече средства за стоки, които не са от първа необходимост. Това обаче не важи за най-бедните 20 на сто които дават половината от доходите си именно за храна.

Според някои търговци постепенно се установява тенденцията хората да търсят по-качествена стока, дори и след празниците няма и затишие при пазаруването. За много домакинства обаче растежът на доходите си остава само добро пожелание.

Според икономисти обаче недостигът на кадри в момента вдига заплатите у нас. „Ръстът на доходите в България всъщност е един от най-високите в ЕС. Проблемът е, че базата от която тръгнахме е изключително ниска”, отбелязва Явор Алексиев.

За да е устойчива обаче тенденцията трябва да се ускори темпът на производство, който остава под средното за евросъюза: „Това е една от причините въпреки недостига на труд да не стопяваме толкова бързо разликите в средното заплащане”.

Така София остава единственият град, където може да се отчете доближаване до средноевропейските доходи. И то в отделни сектори.