България и Гърция подписаха споразумение за включване на страната ни в проекта за терминала за втечнен природен газ в Александруполис.

С изграждането на общ терминал за втечнен газ България и Гърция ще станат основен играч на енергийния пазар в региона и се прави стъпка към реалната диверсификация на доставките – нещо, което среща силна съпротива под всякакви форми. Това стана ясно от думите на премиера Бойко Борисов, който е в Атина за официалния старт на проекта, в който „Булгартрансгаз“ ще има 20-процентов дял.

„На теория съм чувал много за диверсификацията, днес тя става факт. Не само, че диверсифицираме източниците, Гърция и България стават основен енергиен хъб – и „Александруполис“, и „Балкан“. Не само за Румъния – Сърбия, Унгария, Хърватия, това са възможностите на държавите да се диверсифицират, да има истинска борса, това е много добре за икономиките, за бита, а и за пакта за зелена енергия. Ако погледнете картата, ние обърнахме посоката, когато се обръща посоката, винаги е трудно – предизвиква бунтове, революции, раздразнения“, коментира Бойко Борисов.

По думите му проектът е резултат не само от подкрепата от Европа, но и от огромни инвестиции от страна на София и Атина.

Според предварителните разчети инвестицията на България трябва да е близо 30 милиона евро.

Проектът предвижда да се свържат пазарите на природен газ на страните в Централна и Източна Европа.

Той подчерта, че с близо половин милиард евро се строи и газопроводът до Димитровград, чрез който синьото гориво ще продължава пътя си на нашата територия.

Терминалът край Александруполис ще бъде второто съоръжение за втечнен природен газ в региона, след този в Ревитуса, Гърция, до което България има достъп. Ще бъде изграден и плаващ терминал за приемане, съхранение и регазификация на втечнен природен газ.

Борисов е поставил пред Мицотакис въпроса за облекчаване на движението между България и Гърция в условията на пандемия.