Бизнесът и работническите организации продължават спора за парите на държавата за догодина. Докато профсъюзите определят проекта на държавен бюджет като най-добрия в последните 10 години, работодателите видяха връзка между изборите и рекордните разходи.

Ябълката на раздора е заложеният ръст на заплатите, но и на удръжките догодина. Бизнесът и синдикатите са на противоположни позиции за увеличаването на максималния осигурителен доход и на минималната заплата с около 10 на сто догодина. Според работодателите параметрите на бюджета имат връзка с изборите догодина.

Основната критика и от двете страни е заложеният дефицит от 600 милиона лева. И ако спорът за заплатите е валиден и за държавния и за частния сектор,  то всички са съгласни, че трябва да има по-високи заплати в образованието.

Един бюджет, две тълкувания

Синдикати и работодатели прочетоха различно проектобюджета за догодина. Профсъюзите видяха стъпка в правилната посока, а работодателите – връзка с изборите.

„15% ръст на разходите при 7% ръст на БВП дава повод за размисъл в тази посока. Това се е правило много често, да не кажа почти винаги и не само от това правителство”, коментира Димитър Бранков от Българската стопанска камара.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров обаче отговори: „Дори и да има някаква връзка, не виждам да е такава, каквато прозира във Вашия въпрос, че, видите ли, ние сега ще си купим избирателите. Разходите за труд в България ще се увеличават, иначе си отива държавата ни – с избори или без избори”.

И въпреки, че осигурителната тежест се увеличава – както минималното, така и максималното обезщетение за безработица остават без промяна. Това обаче нямало да ощети хората догодина, смята Димитров: „Има известна добра новина в тази лоша новина, понеже обезщетението се смята 24 месеца, ще бъде проблем за хората с такива заплати, ако и по-догодина пропуснем увеличението”.

Социалните партньори обсъдиха допълнителните 500 милиона лева повече пари за здраве догодина.

„Надяваме се чрез увеличаване на контрола в тази система да се подобри качеството и финансирането на здравните услуги”, каза Добрин Иванов от Асоциацията на индустриалния капитал в България.

По закон бюджетът трябва да влезе в парламента до 31 октомври.